Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17774964 www.bgdnes.bg

Прекратиха делото срещу прокурор Сулев, който погна Пепи Еврото

Прекратиха делото срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление за казус, свързан с Петьо Петров-Пепи Еврото. Погнал го без да има достатъчно доказателства. 

Според съдия Аделина Иванова от Софийския градски съд деянието, за което е обвинен, не е престъпление. Тя изтъкна още, че поведението на Сулев, описано в обвинението, е несъставомерно и липсва престъпно посегателство по служба. Съдът приема, че Константин Сулев е действал като прокурор, орган на власт, а не като длъжностно лице. 

Реклама

„Съдът подложи на внимателна преценка всички факти, описани в обвинителния акт и свързани с реализирано от Сулев обвинение, те не сочат, според съда, на извършено престъпление, а само и единствено на реализирани властнически правомощия в рамките на образувана и висяща прокурорска преписка„ , посочи още съдът. 

Градските магистрати поясниха, че в първите четири страници на обвинителния акт се излагат факти, които са неотносими към поведението на подсъдимия, а са свързани с действия на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други ръководни служители в прокуратурата. Едва след това се описват действия на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в рамките на образувана преписка. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвиняем на Петьо Петров и обявяване за общодържавно издирване на Кристиян Христов, стана ясно от мотивите на съда.

Съдът прие също, че престъпленията, за които е образувана преписката, са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийската градска прокуратура, както се посочва в обвинението. После прекрати наказателното производство срещу прокурор Сулев. 

Припомняме, че  през есента на миналата година Константин Сулев беше обвинен в длъжностно престъпление. Според обвинението прокурорът е извършил престъплението от 30 май до 1 юни миналата година с пет деяния. Прокуратурата твърди, че той е нарушил, а също така и не е изпълнил свои служебни задължения, за да набави облага за бившия главен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медиите, както и с цел да причини вреда на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от замесените в схемата „Осемте джуджета" за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше арестуван преди да даде пресконференция, на която обещаваше да направи разкрития за отношенията си с Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова. Признанието му дойде след разказ на Павлова пред Антикорупционния фонд, която пък каза, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Христов на свой ред заяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н".

Обвинителният акт срещу Сулев беше внесен в СГС през март. Първоначално определеният съдия по делото Стоян Михов си направи отвод. Той е от Софийския районен съд, а в момента командирован в СГС. Поради това е в колегиални отношения със Сулев, като двамата се познавали и лично. За да бъдат избегнати каквито и да е съмнения в безпристрастността на съдията, той се отведе.

Делото беше разпределено на съдия Лилия Георгиева, а впоследствие на Аделина Иванова, която сега прекрати наказателното производство.

Реклама

Междувременно и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска Прокурорската колегия да отстрани временно от длъжност Сулев поради повдигнатото му обвинение. 

На 27 март обаче Прокурорската колегия отказа да уважи искането на Сарафов, но мотивите не станаха ясни, тъй като дебатът се проведе при закрити врати.

Четете още

Вижте сина на гръмнатия Мартин Нотариуса (СНИМКИ)

Вижте сина на гръмнатия Мартин Нотариуса (СНИМКИ)

Нотариуса бил сътрудник на ГДБОП?

Нотариуса бил сътрудник на ГДБОП?

Реклама
Реклама
Реклама