Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19028751 www.bgdnes.bg

Още 2 години търсят килъра на Андрей Луканов

  • Преди да изтече давността за разкриване на убийството през 2026-а
  • На моята инстанция изкарах 5 доживотни присъди, по-нататък явно не са били толкова кадърни, коментира експрокурорът Николай Кокинов

Още само две години имат разследващите да открият душманина на Андрей Луканов!

За разнищване на убийството на бившия премиер давностният срок е 30 години, което означава, че криминалистите имат на разположение 730 дни, преди килърът да си отдъхне на спокойствие, че законът няма да го застигне. Това изчисляват юристи пред "България Днес" навръх 28-ата годишнина от ликвидирането на Луканов.

Реклама

На 2 октомври 1996 г. към 9 ч. сутринта пред кооперацията на ул. "Латинка" 15 наемен убиец сложи край на живота на бившия министър-председател с един изстрел в слепоочието и три в гърба. Убийството шокира обществото и белязва прехода в страната от комунизъм към демокрация. За него се появяват най-различни версии и конспирации, но макар разследващите да посочват виновни, те не успяват да защитят тезата си пред Темида. Сред мотивите в обществото се коментират нарушени интереси в енергетиката, вражда с Илия Павлов и конфликт с т.нар. кръг "Орион" около тогавашния премиер от БСП Жан Виденов.

Разследването е възложено на шефа на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев и следователите Богдан Карайотов и Олег Янев. То продължава 5 години, а съдебният процес - още 6. През 2001 г. пред Софийския градски съд (СГС) за убийството на Луканов са изправени строителният предприемач Ангел Василев, шофьорът му Юрий Ленев, племенникът му Георги Георгиев-Гопе и украинците Александър Русов и Алексей Кичатов. Русов е погнат като физическия извършител на покушението, Кичатов - като помагач, Ленев и Георгиев - като посредници. Василев е сочен за поръчител покрай връзката си с кръга "Орион".

Прокуратурата разполага с пистолета и със самопризнанията на двамата украинци и Ленев. Още в началото на процеса тримата се отказват от признанията си и заявяват, че са били измъчвани в т.нар. къща на ужасите в Копривщица - база на МВР от времето на Държавна сигурност.

Обвинителната теза защитава Николай Кокинов, който след това застава начело на Софийската градска прокуратура, а към днешна дата е адвокат. В съдебната зала той иска доживотен затвор без право на замяна за петимата подсъдими. Нарича убийството на бившия премиер "безпрецедентен случай в най-новата ни история" и го сравни с убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

Според прокурора Луканов е засегнал икономическите интереси на групировката "Орион" и в частност на свързания с нея шеф на строителната фирма "Колонел" Ангел Василев. Идеите на Луканов за смяна на правителството на Жан Виденов и въвеждането на валутен борд щели да засегнат икономическите интереси на фирмите, свързани с групировката "Орион", посочва в пледоарията си обвинителят.

Реклама

В края на ноември 2003 г. петимата са осъдени на първа инстанция - Василев, Георгиев, Русов и Кичатов получават доживотен затвор без право на замяна, а Ленев - доживотен затвор, но с право на замяна.

В Софийския апелативен съд делото претърпява пълен обрат. През юни 2006 г. и петимата подсъдими са оправдани. През март 2007 г. Върховният касационен съд окончателно потвърждава решението. Магистратите посочват, че липсват биологични следи, които да свързват оръжието с двамата украинци, обвинени като помагач и извършител.

"Бях млад, първият, изкарал пет доживотни присъди. На моята инстанция направих каквото можах, по-нататък явно не са били толкова кадърни", коментира по повод годишнината Кокинов.

През 2008 г. приключва процес за насилието срещу подсъдимите и конкретно за побой над Ленев, заведен във военния съд срещу полицаи. Магистратите с пагони не откриват доказателства и постановяват оправдателна присъда. След нея Софийската градска прокуратура иска възобновяване на делото за убийството на Луканов поради нови обстоятелства. Цитира се процесът във военния съд, по който са събирани паралелно доказателства, включително и улики сред секретните материали. Темида решава, че искането за възобновяване на делото е неоснователно, и отказва. Така делото виси на трупчета нейде из архива на съда.

"Би трябвало физически делото да съществува в архива. Предвид, че това е изключително голям, знаков и исторически процес за България, не ми се вярва някой с лека ръка да загрее с него печката в съда", посочва адвокат Димитър Марковски. Покойният му баща Марин Марковски защитава сочения за стрелец Русов. По думите на Марковски-син делото трябва да влезе в учебниците.

Обезщетение от Страсбург

Обезщетение от 27 хиляди евро за Юрий Ленев постановява Европейският съд по правата на човека в Страсбург. Съдът приема, че Ленев е бил изтезаван с цел изтръгване на показания.

Според доказателствата полицаите са малтретирали заподозрения в буса към Копривщица, удряли са го с юмруци и твърди предмети, притискали са му глезените с вратата, като той на няколко пъти е губил съзнание. След пристигането в базата са му забивани остри предмети под ноктите и са му слагани различни предмети между пръстите, за да получи болки в ставите. Магистратите присъждат и 4 хил. евро за разноски по делото.

Четете още

Задлъжняла наемателка ШАШНА Жоро Игнатов в "Съдебен спор", била роднина на Андрей Луканов

Задлъжняла наемателка ШАШНА Жоро Игнатов в "Съдебен спор", била роднина на Андрей Луканов

Ето кои са най-големите атентати срещу българските политици

Ето кои са най-големите атентати срещу българските политици

Реклама
Реклама
Реклама