Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19173332 www.bgdnes.bg

Свидетел: Полицайката Любка и Любенов се държаха като близки, смееха се

Показанията на Биляна Борисова, която е видяла катастрофата, усложняват нещата за Гечева

Полицайката Любка Гечева и Димитър Любенов, който е отговорен за тежката катастрофа, в която загина французинът Лорен Пети през 2022 г., се държаха, сякаш се познават и са близки. На местопроизшествието те се смееха и се потупваха по раменете. Това каза свидетелката Биляна Борисова пред Темида, която е видяла катастрофата, извикала е полиция и е стояла на местопроизшествието в продължение на часове.

Реклама

На вчерашното заседание по делото срещу полицайката Буба и нейния колега Георги Малински, което е за вземане на подкуп и за ескорт на Димитър Любенов, бяха разпитани трима свидетели. Една от тях бе Биляна Борисова, видяла катастрофата и отношението между полицайката Буба и Любенов, Стойчо Димитров, който е бивш съдружник с Любенов, както и старши полицай Георги Найчев, който е един от отзовалите се униформени на тежката катастрофа.

"След като видях катастрофата, се обадих на 112. След около 10 минути дойде една патрулка с трима униформени. Любка Гечева и още двама, но не мога да съм сигурна дали единият от тях беше Георги Малински. Когато слязоха от колата, полицайката Гечева се запъти директно към Любенов. Той си менеше настроенията постоянно. Беше агресивен, после се успокояваше, а после с Гечева се смееха. По едно време дори отидох и казах на полицайката Любка Гечева: "Как не Ви е срам? Вие сте полицай, а се смеете, докато до Вас лежи труп!". Помня също, че Димитър Любенов каза: "Какво ви пука за някакви чужденци, какви българи сте вие?"", разказа пред съда Биляна Борисова.

"Гечева влезе в патрулката, без да обеди и дума. После пристигна и още една полицейска кола отново с три ченгета в нея - мъже", категорична е Борисова.

По време на разпита стана ясно, че нито разследващите, нито съдът разполагат с видеозаписи и снимки, които са направени именно от свидетелката Борисова. Защита на полицаите Буба и Малински поиска от Темида те да бъдат предоставени и съдът позволи.

Разпитан бе и бившият съдружник на джигита Димитър Любенов - Стойчо Димитров.

"Димитър ми се обади към 5 часа сутринта и ми каза, че е катастрофирал. Отидох на местопроизшествието, но вече почти всичко беше приключило. Димитър беше в шок, почти не говорихме. По това време, 2022 г., все още имахме общ бизнес. Димитър ми даде ключове от камионите ни, тефтер с графика за работа, фирмени документи, даде ми и телефон, но той беше служебен. Това беше причината да не го вземат разследващите, защото без този телефон няма как да работя", разказва Димитров, след което бе освободен от Темида.

Реклама

После доста оскъдни показания даде старши полицай Георги Найчев, който се е отзовал на ПТП-то.

"Бяхме нощна смяна, диспечерът ни съобщи за тежката катастрофа и се насочихме към мястото. Ние бяхме вторият патрул, който пристигна на местопроизшествието. Първи там бяха Любка Гечева, Георги Малински и още един униформен. Аз бях в полицейска кола с Александър Арабаджиев и Ивелина. Не й помня фамилията. Когато пристигнахме, не ми направи впечатление Любка да си говори с Димитър Любенов", каза пестеливо полицай Найчев.
Защитата се захвана за името Ивелина, защото свидетелката Борисова твърди, че във втората патрулка са били трима мъже, а ченгето казва, че е имало и жена полицай.

Адвокатът на Гечева, Димитър Марковски, започна да го разпитва колко е висока, с каква коса е, каква прическа е имала дадената полицайка Ивелина.

"Ивелина е висока около 1,65 см, със слабо телосложение е и с черна коса. Не помня с каква прическа беше тогава", казва Найчев.

Идеята на адвокат Марковски бе да създаде основателно съмнение, че свидетелката може би е видяла полицайката Ивелина, а не Буба и да се е объркала, но не се получи заради лошите спомени на ченгето. После съдията отправи един от най-важните въпроси към Найчев - къде са записите от камерите, които са на полицейските им униформи (виж карето).

На днешното заседание трябваше да бъдат разпитани и други свидетели, но те не се явиха. Темида постанови глоба от по 500 лева на всеки, който не се е явил. А тези, които не уважават съда за втори път, освен глоба от 500 лева ще бъдат доведени принудително на 15 ноември, когато делото срещу полицайката Буба и Малински продължава. 

Припомняме, че ченгетата Любка и Георги са обвинени в това, че са приели подкуп от 200 лева от Любенов, за да го ескортират. Това се случва на 25 септември 2022 г. По време на ескорта обаче Любенов настъпва газта и с тузарската си джипка помита малката кола, в която се вози французинът Лорен Пети. Чужденецът загива, а съпругата му едва оцелява. Когато виждат тежката катастрофа, Любка и Георги пробват да се ометат, но полицейски диспечер вижда, че техният патрул е най-близо до инцидента, и ги праща там. Поне така се твърди към момента, но това все още се изяснява в съда. Двете вече бивши ченгета са с няколко обвинения - за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за неоказване на помощ при катастрофата, защото са я видели, но са побягнали. 

В момента Любенов е под домашен арест, а Буба и Малински са с мерки за неотклонение подписка.

Къде са записите от камерите на полицаите?

Къде са записите от камерите, които се поставят на полицейските униформи (bodycam)? Това попита Темида ченгето Найчев, отзовало се на тежката катастрофа. Оказа се, че старши полицай, който е на около 30-годишна възраст, няма представа има ли записи.

"Имахме записващи устройства на униформите, но не мога да си спомня дали ги бяхме пуснали. Сигурно сме ги пуснали да записват, защото сме длъжни да го правим на всеки сигнал, на който се отзоваваме. Не помня дали камерата в полицейския патрул работеше, не знам", забравя всичко Найчев. Ако има такива записи, то те също биха хвърлили някаква светлина около събитията. Дали Темида ще ги изиска, предстои да разберем.

Четете още

Джигитът Димитър Любенов отказа да бъде разпитан

Джигитът Димитър Любенов отказа да бъде разпитан

Полицайката Буба с пистолет в съда на делото "Любенов"

Полицайката Буба с пистолет в съда на делото "Любенов"

Реклама