Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/17288713 www.bgdnes.bg

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

*Издърпан от 29 м дълбочина

*Битката с водния гигант продължава над два часа и половина

Сом с дължина 2 метра и тегло поне 50 килограма хваща майстор спинингист от водите на язовир "Огоста" край Монтана. За внушителния улов научи първи "България Днес". Това се оказва най-голямата риба в живота на Валери Йонков. Битката с водния исполин продължава повече от два часа и половина. Рибата е изключително мощна и не се дава лесно. В крайна сметка е изтеглена до борда. 

Валери не изневерява на тактиката, носила му успехи през почти цялата зима. Той навлиза във водоема с каяка. На борда се е оборудвал с абсолютно всичко необходимо за улов на огромни хищници. В началото на февруари той има успех с едри бели риби. След това прави излет, на който хваща 3 сома, най-големият от които бил към 15 кг. Няма как да ги премери с точност в каяка, защото ги освобождава обратно и благородно подарява живота им. Въдичарят няма да забрави последната си слука. Още в 5:15 сутринта товари каяка на автомобила и потегля от София към язовира. 

Реклама

"Риболовът започна зле с неактивни бели риби и два празни удара на сом. В 12:00 часа по обяд взех примамка "Слендър" 13 см с 7,5 г глава. Оставих я да потъне до 29 метра дълбочина и тогава имах трети удар на сом, който засякох право в десетката. Започна зверска битка. Усещах, че рибата е над метър и половина. Знаех че това е най-голямата закачена риба в живота ми, но не знаех едно - колко е силна", разказва с вълнение Валери. 

"Борбата беше или аз, или тя. Кой ще издържи силово и кой ще се предаде първи. Рибата искаше на всяка цена да слезе до дъното на 29 метра, напъваше мощно надолу. Аз я качвам на 15 метра, тя пак слиза и така 4 пъти. Тогава я напъвах с риск, само и само да я удържа. След час и половина усетих, че рязко силата ми започна да пада, получих схващане, изтръпване и болки в ръцете и кръста. Една мисъл си повтарях: "Не я насилвай, все ще се измори". По едно време дойде от нищото още един сом, също огромен. Приближи се до закачената от мен риба, сякаш искаше да й помогне. Движеха се заедно по време на борбата около 15 минути, а аз ги наблюдавах на сонара", описва невероятния екшън Йонков. Минават около 2 часа и 30 минути, когато огромни мехури с въздух изплуват около него. Тогава за първи път вижда силуета на рибата във водата. 

"Огромна беше... Успях да я кача на борда на каяка. Адреналинът тресеше здраво. Сега като разказвам няколко дни по-късно още не мога да повярвам, че успях. Рибата се върна здрава във водата след снимките. Беше битката на битките до момента в живота ми", категоричен е майстор риболовецът. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Сомове гиганти в АТАКА!

Сомове гиганти в АТАКА!

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Сом от каяк издърпаха на язовир "Искър"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама