Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18079180 www.bgdnes.bg

НАУЧНО ДОКАЗАНО! Ритуалът за късмет ПОМАГА!

Помага, като намалява тревогата. Но все пак го отличавайте от обсесивно-компулсивно разстройство

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Реклама

Kолега ви моли вие да занесете отчета на шефа вместо него. Не искате, защото не сте наясно с подробностите по документа. И тогава колегата ви довършва с аргумент - притеснява се, че ако той иде, ще стане скандал с началника, понеже като тръгвал на работа сутринта, си обул първо лявата обувка. А като се обърка така, цял ден не му върви.

Чудите се да се смеете или да съчувствате на колегата. Образован мъж, с успешна кариера и щастлив личен живот, а в плен на суеверия.

Вярно, малко е смешно това с левия и десния крак. Но психолозите казват, че все пак суеверията и ритуалите не бива да се бъркат.

Много хора, особено тези, които често се явяват пред публика или на състезания - артистите и спортистите например, си имат ритуали. Значението им не бива да се подценява, защото те помагат да се свали напрежението, което често се появява преди решителен момент, и да се придобие самоувереност.

Ирационални и понякога откровено глупави действия играят положителна роля в регулиране на поведението, обясняват психолозите.

С експерименти са събрани научни доказателства, че ритуалите действително променят реакцията на мозъка, свързана с безпокойството, и смекчават тревогата. Те отклоняват ума от мисли за евентуален неуспех и могат да бъдат инструмент за по-висока ефективност.

Реклама

Изследователи от Университета на Торонто са провели проучване, за да установят дали ритуалите действително помагат за справяне с предстоящи важни задачи. Те възложили на доброволци в продължение на една седмица да изпълняват определен ритуал. "Той се състоеше от поредица повтарящи се действия, които наподобяваха ритуали от реалния живот", обяснява водещият автор на изследването Ник Хобсън.

През същата седмица учените следили мозъчната активност на участниците. Те установили значително понижена тревожност. Измерили дори нисък невронен сигнал в отговор на случили се неупехи.

Ник Хобсън посочва, че форми на ритуали се откриват във всякакви професионални области. Те не зависят от интелекта. С тях изключителни специалисти си помагат, за да подобрят концентрацията си.

Вероятно сте чували за хирурзи, които оперират, след като си пуснат точно определена музика. Или за актрисата Кейт Бланшет, която има в чантата си чифт уши на елф, запазени от "Властелинът на пръстените", понеже й носят късмет. Тенисистът Рафаел Нидал пък винаги излиза на корта с две бутилки - енергийна напитка и вода. Винаги ги слага по определен начин вляво от стола си - едната бутилка е зад другата и насочени към корта. "Това е начин да въведа себе си в мача", коментира той.

Много от най-успешните и креативни личности си имат ритуали за късмет, твърди Елън Уайнстийн, която е написала книга по темата. Те се осланят на силата на самовтълпяването, че даден ритуал помага. Спокойствието идва от самата вяра, но така или иначе човек се отпуска.

Уайнстийн е събрала в книгата си признания на звезди за странни ритуали. Актрисата Лупита Ни-онг'о плете в гримьорната си, преди да излезе на сцена. Задължителните ритуали на Бионсе преди концерт отнемат повече от час и молитвата е най-неизнедаваща между тях.

Специалистите съветват да си създадете личен ритуал, който ви помага да намалявате безпокойството си, когато започвате нова задача или трябва да се справите с предизвикателство.

Но той не бива да е прекалено очебиен и твърде стряскащ, защото вероятно ще се наложи да го правите пред други хора. За да мине успешно презентацията, непременно да се завъртите три пъти отдясно наляво е доста видимо. Да се прекръстите три пъти също. Може би, ако сте вярващи, е по-добре да си кажете наум "Бог напред и аз след него".

Ритуалът не бива да граничи и с обсесивно-компулсивно разстройство. Това е състояние, при което човек не може да прави нищо, ако не започне с някакви точно определени действия, ако край него има нечетен брой предмети, ако вратовръзката на шефа му е малко изкривена или се налага да седне на червен стол, да речем.

Ритуалите се различават от суеверията по това, че носят успокоение. Суеверията могат да предизвикат и тревога като в случая с колегата, който си обул първо лявата обувка.

Е, внимавайте във важен ден, щом смятате, че ви върви, ако пристъпите в офиса с десния крак. Но не изпадайте в чак паника, ако нещо сте объркали стъпките.

Впрочем суеверните ритуали също помагат. Твърдят го изследователи от Университета на Чикаго. Те са провели експерименти, в които са наблюдавали поведения за избягване на лош късмет и са следили как те променят начина, по който хората възприемат съдбата си.

В един от опитите участниците трябвало да кажат "Никой мой близък няма да попадне в катастрофа". После чукали на дърво, хвърляли топка (западноевропейски ритуал срещу лош късмет) или не правели нищо.

Учените установили, че повечето ритуали, с които хората вярват, че анулират лошото, включват действие, изискващо прилагане на активна сила - например чукане по дървена маса.

То обаче е и такова, че да отдалечи нещо от тялото - например чукането по главата нямало положителен психологически ефект върху участниците. Помагало хвърлянето на сол или топка. Така подсъзнателно се убеждаваме, че сме отхвърлили нещо вредно, неприятно или застрашително, посочват учените. (А ето и Научен алгоритъм в 6 стъпки да се справяте с тревоги и да успявате в кариерата, а също Как да си вдигнете психическия имунитет за успех в кариерата.)

Техните експерименти показали, че резултатът не е просто успокояване на психиката, но и промяна на поведението от негативно към по-позитивно, което може да има реален ефект върху събитията от живота.

Та вероятно не бива да се смеете на разни такива суеверни ритуали като лош сън да се разкаже на течаща вода, за да не се сбъдне. Излиза, че магията не е в това, че лошото изтича в канала, а че човек се чувства много по-спокоен и действа правилно.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

10 незабележими, но коварни капани от шефа и как да ги избегнете

Блондинки и други предразсъдъци, които провалят успеха

Как да живеете с нелюбима работа - съветите на когнитивни психолози

Да, и успехът е навик

Как чрез хиперсъзнанието можете да се програмирате за успех

Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Гадни колеги, но полезни при правилна употреба

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Реклама
Реклама
Реклама