Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19109096 www.bgdnes.bg

Залежали сте се? Грозят ви камъни в бъбреците

  • Изкарайте ги с кисело мляко и магданоз 
  • Тамян, корени от дрян и бяла ружа също спасяват от непоносимите болки

Бъбречнокаменна болест

Едно от най-често срещаните заболявания на пикочната система е бъбречнокаменната болест, т.е. формирането на твърди, камъкоподобни образувания в бъбреците и пикочните пътища.

Реклама

Множество фактори играят роля за образуването на бъбречни камъни: наследственост, нарушение на обмяната на веществата, смущение във функцията на някои жлези с вътрешна секреция, инфекции на пикочните пътища, залежаване, липса на някои микроелементи в урината, осигуряващи разтворимостта на солите, прекомерна употреба на някои храни, сух и горещ климат и др.

По своя състав камъните могат да бъдат: уратни, оксалатни, фосфатни и смесени камъни.

Най-типичен признак на бъбречнокаменна болест е бъбречната криза, придружена с болка. Тази болка обикновено е едностранна, понякога много силна, локализирана в кръста и често излъчваща се към съответната половина на корема и пикочния мехур. Болният може да има гадене, повръщане, подуване на корема, често уриниране, придружено от парене. Често в урината има кръв - от невидимо с просто око количество до видимо кървава урина. Към края на кризата болният нерядко изкарва с урината камъче, което трябва да се запази за лабораторен анализ.

За да се предотврати образуването на бъбречни камъни и нарастването на вече образуваните, са необходими редица профилактични и лечебни мерки. Те могат да бъдат общи и специфични.

Общите мерки се отнасят за всички видове бъбречни камъни. Те са следните:

- да се поемат повече течности, за да се разрежда урината;

- храната да е разнообразна, богата на витамини;

- да се избягва обилното потене, което създава предпоставки за сгъстяване на урината и образуване на камъни;

- да се избягва застоялият живот;

- да се избягват или лекуват своевременно инфекциите на пикочните пътища.

Реклама

Таня Колева Горданова, Гърция, Атина, ни предлага три изпитани лекарства от природата, които са много ефикасни и най-важното, че при изкарването на песъчинките не се усещат силните и нетърпими болки.

1. В половин кофичка кисело мляко се слагат 20 бр. стръкчета ситно нарязан магданоз. Изяжда се вечер 30 мин. преди хранене. Процедурата се повтаря, докато камъкът излезе.

2. Изкопава се корен от дрян, тънък като свещ и дълъг един метър. Накълцва се на ситно и се слага в 2 л вода. Вари се 30 мин. След това се оставя да изстине и се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка 3 пъти на ден.

3. В 3 л вода се слагат 3 с.л. ленено брашно. Ври 10 мин. и след изстиване се добавят 2 лимона и 3 ч.л. мед. Пие се 20 мин. преди ядене 3 пъти дневно по 1 винена чаша в продължение на 3 месеца, като камъните излизат, без да се усетят.

1 рецепта - Лиляна Борисова, Видин, много ефикасна рецепта: един път дневно се гълта, без да се дъвче, за да не се поразят зъбите, 1 зрънце бял тамян.

2 рецепта - Иванка Делчева, Варна: Преди повече от 30 години много страдах от песъчинки в бъбреците. Вземах лекарства, билки, пиех само хисарска вода, но болките преминаваха за известно време и пак се появяваха.

Накрая научих за корени от бяла ружа, купуват се от билковите аптеки, лечението е следното: 1 с.л. от корените на бяла ружа се накисват в 500 мл обикновена питейна вода вечер и така престоява до сутринта. Сутринта се прецежда, налива се в шише и се пие през целия ден, пие се 4 пъти дневно 20-30 минути преди храна.

Получава се малко слузеста прозрачна течност, която има вкус на земя, но се гълта на няколко глътки набързо. Може да се вземе и малко мед за оправяне на вкуса.

Всяка вечер накисвах, всеки ден я пиех в продължение на три месеца, без да вземам никакви други лекарства. Тази билка направи чудото. Вече 28 години не съм имала проблеми, нито с бъбреците, нито с цистита.

3 рецепта - Красимира Илиева, с. Беглеж, област Плевен: на 1 л вода 2-3 връзки магданоз, нарязани и се варят 5-10 минути. Пие се вместо вода поне в продължение на седем дни.

4 рецепта - Милена, Ямбол: С тази рецепта съм излекувала болните си бъбреци: изкопава се един метър корен от дрян, вари се в 5 литра вода. Оставя се да кисне едно денонощие и се пие по 200 мл три пъти на ден. Всичките камъни, колкото и големи да са те, стават на песъчинки и излизат с урината, без болният да усети болка.

5 рецепта - Янка Антонова, Антоново: Това е една рецепта за пясък, спаружване и лошо оросяване на бъбреците: равни части енчец, еньовче и жълта мъртва коприва - 3 чаши чай на ден. При възпаление на бъбреците на всеки два части се пие по 1 с.л. чай от косата на царевицата.

6 рецепта - Милен Вълков Христов, кв. Долно Езерово, Бургас: Баща ми боледуваше от бъбреци и се лекуваше по следния начин: започна да вари коприва и диви къпини. Слагат се в една тенджера 3 литра вода, една шепа коприва и една шепа къпинови листа, пресни, набрани през лятото. Варят се 5-10 минути, прецеждат се и се пият вместо вода. Лечението продължава един месец. След прегледа се установи, че бъбреците му са много добре и няма и следа от заболяването.

7 рецепта - Лиляна Костадинова, Бургас: Това е една много ефикасна рецепта, с нея дъщеря ми се излекува: взема се едно бурканче кисело мляко и към него се слага една връзка магданоз, нарязан на ситно. Обърква се и се изяжда наведнъж. Прави се една седмица, почива се 2-3 дни и се повтаря още веднъж.

Ечемик и земна ябълка доказано помагат

За пречистване на бъбреците и стопяване на камъни Маргарита Таргова от Варна предлага изпитана рецепта: Земна ябълка (ерелмас) - грудки, 3 като картофчета пресни да се изядат 20 дена до 1 месец по всяко време.

При пясък в бъбреците Мария Вълчева помага също с изпитана рецепта с доказан ефект: Две шепи ечемик се варят в 2 л вода, докато водата се изпари наполовина. Изпива се за един ден. За обезболяване при изхвърлянето на пясъка се взима "Но шпа". Пие се един месец.

Милкана Каменова от гр. Дунавци споделя стара рецепта, която използвала за пясък в бъбреците, жлъчката, пикочния мехур.

"Тъй като от години имах в дясната страна болки, лекуваха ме с много вода, много билки, много лекарства. Това лекарство ми е казано преди 40 години: сега по храмовете има бял тамян на гранули. Една гранулка се обвива със срединка от хляб във вид на топче и се гълта. Аз я поставях в локум, не мога да го глътна с хляб. Взимах го един път на ден".

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Айран с ленено семе е изпитан цяр 

Добър ден, проф. Мермерски. Страдам често в последните години от песъчинки и по-големи камъни в бъбреците. Ходих по лекари, пробвах и някои рецепти от народната медицина, но пак се появяват. Може ли да ми помогнете със съвет с по-дълготраен ефект за болните и възпалени бъбреци? Предварително благодаря!

С уважение: Мария Ковачева, Ямбол

Марийка Гунчева от гр. Белослав, Варненско, е изхвърлила оксалатен камък, разтопен като боза, и то без болки по следния начин: Напълнете 1 ч.ч. айран и в нея сложете 1 ч.л. ленено семе, изпийте го и веднага след това се пие чай от билката изсипливче, като се прибавя заедно с изсипливчето и котешка стъпка.

За възпалени бъбреци Даниела Попова от Плевен съветва: в 1 ч.ч. кисело мляко се слага 1 ч.л. ленено брашно. Сутрин и вечер се изяжда по 1 част от сместа.

Вяра Стоянова от Варна казва: Вечер се прави прочистване на стомаха. На сутринта се изпива 1 чаена чаша топло прясно мляко. След това се смесват 1/2 чаена чаша зехтин и 1/2 чаена чаша лимонов сок. Изпива се веднага и се лежи около 3 часа.

Според Стоянова рецептата е подходяща за камъни в бъбреците и жлъчката.

При заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката

а) Народната медицина препоръчва в продължение на месец-месец и половина сутрин и вечер на гладно да се приема по 1 ч.ч. прясно изцеден сок от сурова тиква.

б) залейте 3 с.л. смлян полски хвощ с половин литър вода и дръжте на слаб огън 30 мин. След това сместа трябва да престои 1-2 часа и да се прецеди. Пие се по половин чаша на ден.

Четете още

Бъбречните болести удрят между 25- и 45-годишните

Бъбречните болести удрят между 25- и 45-годишните

Ликвидирайте тромбофлебита

Ликвидирайте тромбофлебита

Подаграта удря често по наследство

Подаграта удря често по наследство

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Реклама
Реклама
Реклама