Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/16179581 www.bgdnes.bg

Известни кулинарни блогъри канят есента у дома advertorial icon

Марката Kabile на „Вила Ямбол“ ги вдъхновява да създават гурме рецепти за всяко семейство

Есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни.

Есента има и мирис - на печени кестени,  на презрели круши и дюли.

А колко е вкусна есента! Това могат да кажат най-популярните кулинарни блогъри в България с техните рецепти.

Есента канят у дома Миро от блога „Готвене за начинаещи“, Ани Шакарян от „Вкуснотека“ и Антонина Петрова от „Приказна кухня с Ани”.

За да е пълно удоволствието, храната им е съчетана  с чаша червено искрящо вино от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол. През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх.  Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината.

Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

Рецептата на Миро от „готвене за начинаещи“

Заек в гърне с винен сос

Тази рецепта върви с вино Kabile Сира на „Вила Ямбол“. Богатата структура, пикантният финал и апетитния му послевкус са комплимент за всички специалитети от дивеч.

 Продукти:

1 заек

6-7 скилидки чесън

500 мл зехтин

400 мл червено вино

Лъжица винен оцет

Розмарин

Сушен риган

Сол, червен и черен пипер на вкус

 Начин на приготвяне:

Нарязваме заека на парчета. Парчетата осоляватме и поръсваме с черен пипер.

Пържим месото в загрят зехтин и лъжица брашно. Брашното, освен че ще даде цвят на заешкото, ще сгъсти соса.

Прехвърляме месото в гювеч.

В тигана, в който сме пържили заешкото, слагаме отново лъжичка брашно. След 30 секунди добавяме виното, винения оцет, лъжица захар. Киселината е нужна, за стане заекът крехък и сочен. След като се изпари виното, добавяме скилидки чесън, щипки розмарин и сушен риган. Този сос изсипваме при заека.

Печем във фурната до готовност.

Рецептата на Ани Шакарян от „вкуснотека“

Сочно свинско роле със смокини върху канапе от полента

Този сладко-солен вкус си подхожда чудесно с чаша червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон на „Вила Ямбол“, което притежава впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове и кадифен тъмночервен цвят, с рубинени оттенъци.

Продукти за ролето:

1 свинско бонфиле

1 глава лук

3 скилидки чесън

5 слайса бекон

1 ч.л. прясна мащерка

Шепа див лук

Черен пипер

30 мл  зехтин

Сол

 Продукти за полентата:

 500 мл прясно мляко

1 скилидка чесън

Стрък прясна мащерка

1 ч.ч. царевичен грис (130 г)

70 г Пармезан

50 г масло

Черен пипер

Сол

4-5  смокини

2 с.л. мед

 Начин на приготвяне:

 Нарежете на ситно лука, чесъна и бекона и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете ситно нарязан див лук, мащерка, черен пипер и сол.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Начукайте филето, за да стане по-тънко. Сложете в единия му край от плънката и навийте от дългата страна на руло. Завържете го с кухненски канап.

Загрейте в тигана малко зехтин и запечатайте рулото, така че да съхрани соковете си. След това го прехвърлете в тавичка, налейте 1 кафена чаша вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на силно загрята фурна. В края на печенето отстранете фолиото и запечете за 5-6 минути.

Докато се пече, сложете на долен ред във фурната и смокините, нарязани на половинки, поляти с мед.

Малко преди края на печене на филето направете полентата, тя се приготвя за минути. Кипнете в тенджера 500 мл прясно мляко, като пуснете в него една скилидка чесън и стрък прясна мащерка. Щом заври отстранете чесъна и мащерката. Сипете на няколко части една чаена чаша царевичен грис, като непрекъснато разбърквате. След като се сгъсти, след 1-2 минути добавете настърган Пармезан и 50 г масло. Подправете със сол и с черен пипер. Разбъркайте и дръжте под капак на топло.

Поднесете нарязаното месо върху канапето от полента и аранжирайте отстрани сладките смокини. Полейте със соковете от печеното месо. Украсете с няколко стръка див лук.

Рецептата на Антонина Петрова от „приказна кухня с Ани“

Крем пакота с вино и горски плодове

 За 3 чаши крем панакота:

 200 мл мляко

200 мл сметана за разбиване (35% масленост)

5 г желатин + 3 с.л. вода

50 г захар

1/2 ч.л. бурбонска ванилия

 За соса:

Начин на приготвяне:

 За крема „Панакота“ накиснете 5 г желатин в 3 супени лъжици вода и оставете да набъбне за около 5-10 минути.

В средно голяма тенджера комбинирайте 200 мл мляко с 200 мл сметана за разбиване. Добавете 50 г захар и половин чаена лъжичка бурбонска ванилия. Сложете тенджерата на слаб огън и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно и сместа се затопли, но внимавайте да не заври.

Когато сместа е топла (но не ври), добавете набъбналия желатин и разбъркайте, докато се разтвори напълно.

Разлейте сместа в 3 чаши, като ги наклоните в чинийка, така че панакотата да заеме наклонена позиция. Поставете чашите в хладилника за поне 4 часа или докато сместа стегне напълно.

За соса с вино и горски плодове накиснете 5 г желатин в 3 супени лъжици вода и оставете да набъбне.

В малка тенджера смесете 200 мл вино Кabile Мерло и Каберне Совиньон на „Вила Ямбол“  с 300 г замразени горски плодове и 3 супени лъжици захар. Загрейте на среден огън, като разбърквате редовно,  докато плодовете се размекнат и захарта се разтвори. След като плодовете се сготвят, добавете набъбналия желатин към охладения плодов сос и разбъркайте до пълното му разтваряне.

Оставете соса да се охладидостайна температура, след което внимателно го излейте върху вече стегнатата панакота.

След като добавите соса, поставете чашите обратно в хладилника и охладете още поне 2 часа, за да се стегне сосът.

Поднесете крема панакота охладен с добавен свеж ментов лист за декорация, ако желаете.

Реклама
Реклама
Реклама