Огретен с тиквички
Необходими продукти:
600 гр. тиквички
2 яйца
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
4 с.л. олио
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, подсушават се и се настъргват на едрото ренде. Посоляват се и се оставят настрани да пуснат сока си. След това се отцеждат много старателно. В купа се смесват отцедените тиквички, яйцата, натрошеното сирене и настърганият кашкавал. Приготвя се сос бешамел, като за целта в тиган се запържва брашното с олиото и щом брашното леко покафенее, постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко. Щом сосът се сгъсти, се добавя към сместа с тиквичките. Всичко се разбърква много старателно и се разпределя в тавичка. Огретенът се поставя във фурна при 180 градуса и се пече до готовност. Готов е, щом хване златиста и апетитна коричка. Огретенът от тиквички се сервира охладен, но и топъл е много апетитен.