Крем с малини
Необходими продукти:
4 яйца, разделени жълтиците от белтъците
100 г захар + 4 супени лъжици за белтъците
500 мл прясно мляко
10 г желатин
4-5 супени лъжици студена вода
250 мл сладка сметана
400 г пресни малини
50 мл малинов ликьор
Начин на приготвяне:
Малините се смесват с ликьора и се оставят настрана да поемат аромата. В купа се разбиват жълтъците със 100 г захар, докато побелеят. Прясното мляко се загрява на умерен огън и на тънка струйка се добавя към жълтъците. Сместа се прехвърля в тенджера и се слага на умерен огън. Бърка се непрекъснато около 15 мин., докато кремът започне да се сгъстява и да остава по стените на съда. Отстранява се от огъня, преди да е заврял. Желатинът се разтваря във водата за 5 минути. Прибавя се към топлия крем и се разбърква, докато се разтопи. Разбиват се поотделно сметаната и белтъците с 4 лъжици захар. Към охладения крем се добавя сметаната. Постепенно се изсипват и разбитите белтъци, разбърква се добре. Малините се отцеждат от ликьора и част от тях се разпределят в купички. Отгоре се сипва половината от крема, останалата част от малините и накрая втората половина от крема. Оставят се в хладилника за няколко часа.