Мързелива баклава
Необходими продукти:
1-2 пакета кори за баница (от по 400-500 г)
250 г масло
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи
10 г бакпулвер (1 пакетче)
1 ванилия
5 бр. яйца
За сиропа:
600 мл вода
3 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
В зависимост от големината на тавата се преценява колко кори да се сложат. За една средна тава 1 пакет е достатъчен.
Така както са си навити в пакета (след разопаковане), корите се нарязват на тънки ивици (кръгчета) с дебелина 1-2 см. Яйцата, брашното, захарта, бакпулверът, ванилията и накрая счуканите орехи се разбъркват. Получава се кексово тесто. В тава се разтопява половината масло, върху него се нареждат половината от нарязаните кори. Отгоре се изсипва кексовото тесто и накрая се нарежда остатъка от корите и се залива с останалото разтопено масло. Пече се на 200 градуса. Готовата баклава се залива със захарен сироп.