Малинов тарт
Необходими продукти:
100 г бланширани бадеми
140 г захар
125 г краве масло (студено)
180 г брашно
2 с. л. нишесте
1 жълтък
1 ванилия
400 г замразени малини
морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат със захарта.
Брашното, ванилията, маслото и половината бадеми се разбиват.
Прибавя се жълтъкът, отново се разбива и полученото тесто се оформя на топка. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилник за 20 минути.
След това се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за тарт с диаметър 23 см. Остатъците от тестото се завиват във фолио и се слагат в хладилник.
Блатът се покрива с лист пергаментова хартия и се посипва с морска сол. Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор за 15 минути с хартията и солта и още 5 минути - без тях.
Малините се смесват с останалите смлени бадеми и нишестето и се изсипват върху изпечения блат.
Отгоре се настъргва заделеното тесто и се пече до готовност - около 45 минути.
Тартът се поднася леко охладен, по желание с топка сладолед.