Лаврак на фурна
Необходими продукти:
2 лаврака
сол
смлян черен пипер
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. ситно нарязан розмарин
1-2 скилидки пресован чесън
лимон
3-4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса.
Огнеупорна тава се застила с алуминиево фолио.
Рибите се изчистват от вътрешностите и се измиват. Подсушават се добре с кухненска хартия, след което се натриват със сол и черен пипер отвътpе и отвън. В малка купа се разбъркват ситно нарязаните магданоз, розмарин и пресованият чесън. Рибите се напълват с подправките и се поръсват и отгоре.
В отвора на всеки лаврак се нареждат керемидено (застъпени) кръгчета лимон. Приготвените лавраци се слагат в тава и се поливат със зехтин. Тавата се захлупва с алуминиево фолио. Рибата се пече 30 минути, като последните 5 минути се отхлупва и се оставя да се зачерви отгоре.