Чипс от сладки картофи
Необходими продукти:
картофи - 450 г сладки
олио - за пържене
морска сол
мента - 2 с.л.
За салцата
манго - 1 бр.
чери домати - 8 бр.
краставици - 1/2 бр. обелена
червен лук - 1 глава
люти чушки - 1 бр. червена
оцет - 2 с.л. оризов
зехтин - 2 с.л.
лайм - сок и кора от 1 бр.
захар - 1 щипка
Начин на приготвяне
За да направите салцата, смесете нарязаните домати, краставица и лука. Добавете захарта, нарязаната люта чушка, оцета, зехтина, сока и кората от лайм. Разбъркайте добре всичко и приберете на хладно.
Обелете картофите и ги нарежете на тънки ленти. Накиснете ги в студена вода за 40 минути, за да премахнете нишестето от тях. Отцедете ги и подсушете с кухненска хартия.
Изпържете картофите във фритюрник или дълбок тиган с достатъчно олио, извадете и ги наредете на кухненска хартия. Поръсете чипса с морска сол и го сложете в тава, постлана с фолио.
Запечете набързо, колкото да се изсуши допълнително. Поръсете с нарязаната мента и сервирайте със салцата.