ВИТИ ШИШОВЕ
Необходими продукти:
1 кг кайма
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. бял пипер
3 скилидки чесън, пасиран
1 глава лук, настъргана
4 с.л. магданоз, на ситно
2 с.л. див лук, на ситно
2 с.л. риган, сушен
1 ч.л. чубрица
2 бр. яйца
150 мл прясно мляко
галета, хлебно тесто по избор
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Каймата се омесва с подправките, яйцата, млякото и толкова галета, че да стане твърда. Оставя се да престои няколко часа. Замесва се тестото и се оставя да втаса. От тестото се приготвят фитили. На шишовете се нанизва каймата (като за кебап). Около каймата се усукват фитилите. Шишовете се пекат до покафеняване на хляба. Сервират се веднага. Каймата може да се направи на топчета и да се приготви така: засуква се тестения фитил около самия шиш, нанизва се топче, после с тестото се прескача топчето и се засуква пак около шиша и т.н. Вместо топчета може да се наниже и месо на хапки или цели печурки, или (мариновани) скилидки чесън. Нанизани по този начин, шишовете могат да се пекат и на скара, на по-слаб огън, по-дълго време.