Тавче гравче
Необходими продукти
150 г бекон
300 г шарен боб
1/2 глава кромид лук
1 стрък пресен чесън
4 скилидки чесън
5-6 стръка пресен магданоз
1 с.л. сушена универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. червен пипер
сол
За заливката
2 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Накисваме боба в студена вода за 1 нощ. След като набъбне, изливаме водата.
Слагаме боба в тенджера под налягане, варим, докато омекне, като сменяме първата вода. Нарязваме лука и чесъна на ситно, запържваме ги в сгорещена мазнина заедно с кубчетата бекон. След кратко пържене поръсваме с червен пипер и зеленчукова подправка. Оттегляме от котлона, разбъркваме. Прехвърляме сварения фасул заедно с малко от бульона. Посоляваме, разбъркваме. Варим няколко минути, прехвърляме в глинени гювечета. Поръсваме с наситнения магданоз и счуканите скилидки чесън. Отгоре заливаме с олиото, смесено с червения пипер. Запичаме за 20-30 мин на 180 градуса.