Тиквички по провансалски
Необходими продукти:
лук - 1 връзка пресен
тиквички - 1 кг
хляб - 2 филии
чесън - 2 скилидки
сол, черен пипер, магданоз на вкус
зехтин - 4 - 6 с.л
яйца - 4
Начин на приготвяне:
Обелват се тиквичките, нарязват се на колелца и се слагат във вряла подсолена вода. Вари се около 10 минути до омекване, след което се отцеждат от водата и с помощта на вилица се намачкват. Загрява се половината зехтин и се задушават ситно нарязания лук и пресования чесън. Когато омекнат, се слагат намачканите тиквички и се оставят да се задушават около 3-4 минути. Овкусява се със сол и черен пипер, поръсва се с магданоз. Прехвърля се сместа в огнеупорни съдове, накъсват се филиите на трохи и се поръсват с тях гювечетата. Във всяко от тях се чуква по едно яйце, по желание може да се сложи и бучка масло. Пекат се порциите в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване на хлебните трохи.