Индийски плосък хляб „Наан“
Необходими продукти:
1 с.л. суха мая
800 г брашно
225 мл вода
3 с.л. прясно мляко
4 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 бр. яйце
2 скилидки чесън, пресовани
гий (ги) за намазване или масло
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с маята, солта и захарта се разтварят в млякото и водата. Към течността се добавя яйцето, разбито. Замесва се тесто, оставя се да втаса 1 и 1/2 часа. Тестото се притиска, така че да спадне, слага се чесънът и се омесва отново. Разделя се на малки топки, колкото яйце. Нареждат се в тава и се оставят отново 30 минути. Загрява се фурната на максимален горен реотан или на грил. Всяка топка се притиска (или разточва) до тънък кръг. Пече се на решетката (леко намазнена) на най-горната шина, около 2-4 минути, докато покафенее. Обръща се, като неизпечената страна се намазва с ги. Пече се отново 2-3 минути. Намазва се с ги от двете страни и се сервира топъл.