Родопски палачинки
Необходими продукти:
2 бр. яйца
400 г кисело мляко
400 г пшеничено брашно
щипка сода бикарбонат
щипка сол
1 ч.л. захар или мед
50 г масло за намазване
Начин на приготвяне:
Разбърква се киселото мляко с щипка сода в дълбок съд. Разбиват се яйцата с лъжичка захар или мед и се добавят към млякото. Пресява се и се добавя брашното заедно с щипка сол, като се бърка до получаване на гъста хомогенна смес. Палачинките се приготвят на умерено загрят тиган или сач. Намазва се тиганът с олио и с голям черпак се сипва и разстелва сместа до около 2 мм дебелина. След изпичане всяка се се намазва с масло. Консумират се според предпочитанието - като десерт със сладка плънка или като предястие със солена плънка.
Реклама
Реклама