Зеле с картофи
Необходими продукти:
1 кг прясно зеле
700 г картофи
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва (200 мл)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
250 мл вода
сол
черен пипер
чубрица
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва, посолява се малко и се намачква леко. Лукът и морковът се нарязват. 4-5 с.л. олио се загряват и в тях се сипват лукът и морковите. Готвят се, докато омекнат, като се разбъркват. Добавя се зелето и се разбърква много добре. Слага се червеният пипер и се налива водата. Оставя се да поври десетина минути.
През това време се обелват картофите, измиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър.
Към зелето се добавят доматите и нарязаният чесън. Готви се още 5 минути на котлона и се отмества. Добавя се сол, ако е нужно, чубрица и черен пипер. Разбърква се добре.
В тавичка се разстила половината зеле, подреждат се картофите и се покриват с останалото зеле. Излива се всичката течност. Добре е да има течност поне да покрие картофите.
Слага се да се пече на 180 градуса до готовност на продуктите и докато зелето хване лек загар отгоре.