СТАР ФАСУЛ ПО ЗГАЛЕВСКИ
Необходими продукти:
300 г едър сух бял фасул
2 глави лук
1 кг печени чушки
600 г червени домати
100 г моркови (2 бр.)
100 г целина (1/4 малка глава)
100 мл зехтин или качествено олио
1/4 връзка магданоз
няколко черни маслини, чубрица, червен пипер, но не лют
Начин на приготвяне:
Вари се накиснатият предварително в студена вода фасул заедно с морковите, целината и лука в подсолена вода. След това се отцежда от водата и като изстине, към него се добавят изпечените и обелени чушки, за предпочитане червени, месести, и нарязаните като за салата домати. Колкото повече зарзават, толкова по-добре. Всичко това се овкусява с чубрица, червен пипер и сол. Поставя се в купа, декорира се с черните маслини и обилно се поръсва с пипер отгоре. Листенца магданоз подобряват вкуса и външния вид. Сервира се охладено. Непосредствено преди да се поднесе на масата, в тиган се загрява зехтинът до бяло и се излива отгоре, без да се бърка.