Тюрлюгювеч
Необходими продукти:
2-3 патладжана (500 г)
1/2 ч. л. чубрица
2-3 стръка копър
6-7 стръка магданоз
250 г замразен грах
250 г бамя
250 г зелен фасул
500 г картофи
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
3 домата
2 моркова
100 мл олио
3-4 зелени и червени чушки
3-4 тиквички
1 глава лук
морска сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, разрязват се на две половини по дължина и се поръсват с морска сол. Слагат се в наклонена тава за 20-30 минути, за да се отцеди горчивият сок.
Обеленият лук се измива и се реже наедро, тиквичките се нарязват на кубчета, а чушките - на парченца. Половината от олиото се загрява и лукът се запържва за минута. Добавят се нарязаните на колелца моркови, тиквичките и чушките и се пържат 2-3 минути, като се разбъркват. След това зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч или йенска тенджера.
След като патладжаните се отцедят от горчивия сок, се изплакват с вода и се режат на кубчета или полумесеци. Останалото олио се сгорещява и в него за по 1 минута от всяка страна се пържат патладжаните.
Прибавят се нарязаните на едри парчета домати и в продължение на 2-3 минути всичко се запържва или задушава под капак. Поръсва се с червения пипер и солта, наливат се 300 мл гореща вода и се поставят обелените и нарязани наедро картофи. Когато водата кипне, се добавят грахът и почистените и нарязани на парчета зелен фасул и бамя. Смесват се с останалите зеленчуци, гювечът се затваря и се поставя в студена фурна.
Пече се около 20 минути на температура 220 градуса, след това градусите се намаляват на 180 и печенето продължава още 45 минути. Магданозът и копърът се накълцват надребно и заедно с чубрицата се слагат 15 минути преди ястието да се извади от фурната.