Киноа със спанак
Необходими продукти:
500 г спанак
1 ч.ч. киноа
3 скилидки чесън
1 връзка пресен лук или 1 глава кромид
1 с.л. пресен джоджен (може и сух)
1 с.л. пресен копър (може и сух)
олио, сол
Начин на приготвяне:
Измива се киноата и се накисва в топла вода. Лукът, спанакът и чесънът се нарязват на ситно. В мазнина се запържват лукът и чесънът. Като поомекнат, се добавят спанакът и 1 к.ч. вода, за да се задуши. Разбърква се периодично. Отцежда се киноата от водата и се прехвърля заедно със спанака в тава. Наливат се 2 ч.ч. гореща вода, добавят се джодженът, копърът и сол на вкус. Разбърква се, завива се тавата с алуминиево фолио и се пече в загрята на 190 градуса фурна. Ястието е готово, когато зрънцата киноа се разпукат и станат прозрачни. Тогава се маха фолиото и се запечатва за 5 минути в силна фурна.