Мусака от карфиол
Необходими продукти:
500 г кайма (смес)
30-40 г краве масло
300 мл прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. червен пипер
6-7 стръка магданоз
2-3 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 червена чушка
1 домат
1 глава карфиол (700 г)
1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Карфиолът се измива, накъсва се на розички и се накисва за 10 минути в студена вода. След това се попарва в кипнала подсолена вода за 3 минути. Лукът се реже на дребно, чушката - на по-едри парчета, и се запържват в олиото за 30 секунди. Поръсва се с червения пипер, добавя се 1/2 ч.ч. вода, вари се 4-5 минути, прибавят се настърганият домат, накълцаният магданоз, сол. Ври 5 минути. Поставя се каймата и се разбърква, за да се раздроби. Тавата за печене се намаслява и се поръсва обилно с галета. Разпределя се ред карфиол, покрива се с втори ред от каймата и се пече около 30 минути при температура от 180 градуса. Брашното се запържва в сгрятото масло до зачервяване. Залива се със студеното мляко, посолява се и при непрекъснато бъркане се изчаква да кипне. Оттегля се от котлона и щом се охлади, на тънка струйка се налива към предварително разбитите яйца. Бърка се през цялото време, докато се смесят напълно. Мусаката се изважда и се полива със заливката. Връща се във фурната и се запича за около 20 минути.