Сутляш по гръцки
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
120 г ориз
2 с.л. захар
1/2 ч.л. екстракт ванилия
1 ч.л. розова вода
1 ч.л. царевично брашно или нишесте
1 ч.л. смляна канела
Начин на приготвяне:
Млякото и оризът се слагат в тенджерка с дебело дъно и се загряват при често бъркане, докато млякото започне да къкри. Котлонът се намалява точно преди млякото да заври, и сместа ври непокрита на бавен огън 30-40 минути, като се бърка често, докато всяко зрънце ориз омекне, но все още запазва формата си. Прибавят се захарта, ванилията и розовата вода и отново се бърка, докато захарта се разтопи. Царевичното брашно се смесва на кашица с 1 с.л. прясно мляко и се добавя на струйка към ориза. Котлонът леко се увеличава и се бърка, докато сместа се сгъсти и добие кремообразен вид. Готовият сутляш се налива в купички или чашки и се поръсва с канела преди поднасянето му.