Яхния от свинско месо и зрял фасул
Необходими продукти:
850 г тлъсто свинско месо
1 и 1/2 ч.ч. (300 г) зрял фасул
1-2 глави (100 г) лук
3-4 бр. (200 г) домати или 1 с.л. (15 г) доматено пюре
1 ч.л. (5 г) червен пипер
черен пипер
джоджен
чубрица
сол
Начин на приготвяне:
Фасулът, след като се почисти и измие, се залива със студена вода и се вари в гърне на тих огън. Месото се нарязва на средно големи парчета и се задушава заедно със ситно нарязания лук, докато се стопят тлъстините. Прибавят се червеният пипер и доматите, нарязани на ситно, малко топла вода и сол на вкус. Когато омекне месото, се прибавя свареният фасул. Ястието се посолява допълнително, ако е необходимо, и се вари още няколко минути. Поръсва се със ситно нарязаните джоджен и чубрица и счукан черен пипер и се поднася. По желание може да се прибави и лютива чушка.