Супа от спанак с ориз
Необходими продукти
500 г пресен спанак
1 глава лук
1 морков
3 - 4 с.л. олио
сол
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. ориз
1 яйце
сушена целина
Начин на приготвяне
Лукът се обелва и нарязва на ситно, а морковите се настъргват. Слагат се в тенджерка с малко загрято олио и се запържват до омекване. Спанакът се измива много добре и се накълцва (по-дребно). Прибавя се към лука и морковите и се задушава с тях 3-4 минути, като се бърка от време на време. Трябва да намали обема си значително. Прибавя се червеният пипер и отново се разбърква. Зеленчуците се заливат с 3-4 ч.ч. топла вода (или бульон), прибавят се целина и сол на вкус. Супата се захлупва и се оставя да ври 20-ина минути, след което вътре се изсипва измитият ориз. Котлонът се намалява и ястието се доварява до готовност на ориза.
Готовата супа се оставя да поизстине, след което се застройва с разбитото яйце.