Ризото с червено вино и маслини
Необходими продукти:
ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
маслини - около 200 г обезкостени и нарязани
лук - 1 глава, по-голяма
моркови - 2 броя, средни
червено вино - 1 ч.ч.
сол - на вкус
черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
зехтин - 1/2 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Накиснете ориза за 15 мин. в студена вода. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Загрейте зехтина в широк и дълбок тиган или в по-голяма тенджера. Сложете лука и морковите да се запържат. Добавете маслините и задушете с тях. Отцедете ориза добре и го прибавете към запържените зеленчуци. Бъркайте, докато всяко зърно ориз се обвие с мазнина и леко се запържи (за около 5 мин.). Долейте червеното вино на 2 пъти, като бъркате внимателно. Щом леко се поизпари алкохолът и оризът набъбне, долейте 2 ч.ч. топла вода. Объркайте леко и оставете да се задушава. Долейте още 2 ч.ч. вода на 2 пъти и доварете ориза. Щом оризът абсорбира всичката вода, посолете и поръсете с чер пипер. По желание добавете 1 бульон.