Пролетен венец
Необходими продукти:
200 г ориз
30 г масло
100 г шунка
125 г настърган кашкавал
250 г тиквички
250 г спанак
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 яйца
1 к.ч. течна безсолна сметана
Начин на приготвяне:
Сварете ориза в подсолена вода и го оставете да изстине.
Нарежете лука и чесъна и ги задушете в маслото. Нарежете спанака и за кратко го прибавете към лука и чесъна. Накрая сложете и нарязаните зелени подправки.
В подходящ съд смесете ориза, задушения спанак, нарязаната шунка и настъргания на едро кашкавал. Добавете яйцата и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Нарежете тиквичката на кръгчета и я объркайте с оризовата смес.
Постелете дъното и стените на кръгла кексова форма с хартия за печене. Намажете я с масло. Изсипете сместа и притиснете с лъжица. Изпечете венеца в загрята до 200 градуса фурна за 20 минути до зачервяване. Поднесете с млечно-чеснов сос или като гарнитура към месо.