Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/6158390 www.bgdnes.bg

ПЛЕТЕНИЦА С ОРЕХИ И МАК

Необходими продукти:

550 мл прясно мляко
30 г мая
600 г брашно
240 г захар
60 г масло
1 яйце
2 щипки канела
300 г смлени орехи
1 белтък
1-2 ванилии
100 г маково семе
20 г грис

Начин на приготявне:
Леко се затопля 250 мл от млякото, разтваря се в него маята, 4 с.л. брашно и 1 с.л. захар, разбърква се и се оставя да втаса. Пресява се останалото брашно, добавя се 55 г захар и яйцето. Добавя се маслото (меко), прибавя се разтворената мая и се омесва тесто, което се оставя да почине 45 минути. За ореховата плънка: Кипват се 120 мл мляко и 120 г захар и канелата. Разбърква се с орехите, оставя се да изстине и се смесва с белтъка. Маковата плънка: Кипват се 180 мл мляко с 60 г захар и се добавя ванилията. Прибавят се маковите семена и се оставя да поври 5 минути, след което се оставя да изстине. След това се смесва с гриса. Намаслява се кексова форма. Тестото се разделя на 2 части. Едната се намазва с ореховата плънка, а другата с маковата и всяка се завива на руло. Рулото се реже на 2 по дължина (по средата). Взема се една половина от едното руло и една половина от другото руло и се сплитат с разрязаната част нагоре, след което се слага във формата и се пече в предварително загрята фурна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама