Постен борш за ВЕЛИКИ ПЕТЪК
Необходими продукти
цвекло - 400 г
зеле - 300 г
картофи - 400 г
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
доматено пюре - 2 с.л.
зехтин - 2 с.л.
чесън - 4 скилидки
оцет - 2 ч.л.
захар - 1 ч.л.
черен пипер - 6 зърна
магданоз - 1 връзка
копър - 1 връзка
дафинов лист - 1 бр.
сол
Начин на приготвяне
Измийте и почистете зарзавата. Нарежете цвеклото на ивички и го задушете в малко мазнина заедно с оцета, захарта и доматеното пюре.
Лукът, морковът и част от магданоза задушете отделно, след което смелете в пасатора. Нарежете картофите на кубчета и ги пуснете във вряща вода. След 5-10 минути добавете към тях нарязаното на ивици зеле.
Варете тези продукти десетина минути и прибавете към тях пасираната по-рано зеленчукова смес и задушеното цвекло. Боршът ври на котлона, докато всички продукти омекнат.
Преди да отдръпнете яденето от огъня, го овкусете със сол, черен пипер и дафинов лист. Готовият борш сервирайте със счукан чесън. Поръсете ястието с магданоз и копър.