Лесен ягодов сладкиш
Необходими продукти:
125 г краве масло или маргарин
1 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. пудра захар
10-12 броя ягоди за топинга
200 г сладкарска сметана
200 г сирене крема или обезсолена извара
2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне:
Разтопеното масло и пудрата захар се разбъркват добре в голяма купа. Постепенно се сипва предварително пресятото брашно и бъркането продължава до получаване на ронливо маслено тесто. То се разпределя в предварително намазнена тава (с диаметър 30 см), като по стените се оформя ръб. Блатът се пече до златисто в предварително загрята на 200 градуса С фурна, за около 10-15 минути. Оставя се да се охлади.
Сиренето крема или изварата се разбива с миксер и постепенно се налива разбитата сметана. След 3-5 минути, щом стане хомогенна смес, се ароматизира с ванилията.
Добре охладеният блат се намазва с крема. Върху него се нареждат нарязаните на филийки ягоди. Може да залеете с разтопен шоколад или просто да настържете шоколад отгоре. Слагате сладкиша в хладилника за около 2 часа.