Реклама
https://m.bgdnes.bg/retsepti/article/6222696 www.bgdnes.bg

Пиле с манатарки

30 г сушени манатарки
1/2 чаша вода
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин
1 кг пилешки гърди, без кожата
1/2 ч сухо бяло вино
1/2 ч домати, нарязани на кубчета
нарязани на филийки пресни домати, по желание
прясно настърган пармезан - по желание
пресни билки (босилек или мащерка) нарязани - по желание

Накиснете гъбите в топла вода за 20 мин. Отцедете гъбите, запазвайки течността. Нарежете ги на едро и заделете. В тиган загрейте маслото и зехтина над средно висока температура. Добавете парчетата пиле и варете около 10 мин. или до зачервяване и от двете страни. Добавете още зехтин, ако е необходимо. Добавете виното, 1/2 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка пипер. Варете непокрито за около 5 мин., или докато по-голямата част от виното се изпари. Добавете гъбите и нарязаните на кубчета домати. Бавно добавете запазената течност от накиснатите гъби. Покрийте тигана; намалете огъня до слаб. Варете в продължение на 15 до 20 мин., или докато пилешкото омекне и вече не е розово. Прехвърлете пилето в топла чиния. За соса изхвърлете мазнините от сместа в тигана. Оставете да заври; варете в продължение на около 5 мин., или до желаната консистенция. Залейте пилешкото. Сервирайте с доматени филийки, поръсено с прясно настърган пармезан и билки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама