ПАТЛАДЖАН "ВЕТРИЛО"
Продукти:
1 патладжан
1 голям домат
100 г сирене
50 г кашкавал
1 скилидки чесън
1 супена лъжица олио
сол
червен пипер
чубрица
магданоз
Правят се разрези по дължина на патладжана. Идеята е да се получат нещо като филийки, свързани в основата си. Посолява се и се оставя за 30 мин., за да се отдели горчивия сок от него. Сиренето и доматът се нарязват също на филийки, скилидката чесън - на съвсем тънки кръгчета, магданозът - на дребно. След като патладжанът си е пуснал сока, се изплаква обилно и във всеки разрез се поставя парче сирене. Поръсва се обилно червен пипер и чубрица върху сиренето. В разрезите на патладжана върху парчето сирене се слага кръгчета домат, така че да покрият сиренето, а върху доматите - по няколко парченца чесън. Всичко се залива с 1-2 лъжици олио, след което се пече около час на 200 градуса. Накрая ястието се поръсва с кашкавал.