БАНИЧКИ С КАЙМА И ПАТЛАДЖАН
Необходими продукти:
6 кори за баница
125 г кайма
1 патладжан (около 250 г)
1 яйце
1 глава лук
50 г сирене
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. лютеница (доматено пюре)
6 с.л. олио, сол
Начин на приготвяне:
Патладжанът се изпича, след изстиване се обелва и нарязва на дребно. Лукът се рендосва и се задушава в 2 с.л. олио. След омекването му се прибавя каймата. Задушаването продължава, докато се получи ронлива маса. След като се охлади, към нея се прибавят натрошеното сирене, белтъкът на яйцето, лютеницата, патладжанът и ситно нарязания магданоз. Получената маса се разбърква добре. Посолява се на вкус. Всяка кора се разстила по дължина и се намазва с олио. Прегъва се на две - съединяват се двете къси страни. Отгоре повторно се намазва. След това се нарязва на 4 еднакви ленти, успоредно на новополучената къса страна. В единия край на всяка лента се поставя по 1 ч.л. от пълнежа, след което се нагъва така, че да се получи триъгълна форма. Приготвените банички се мажат с разбития жълтък. Пекат се в предварително загрята умерена фурна – 180 градуса.