ПАРФЕ С МАЛИНИ
Необходими продукти:
2 броя яйца, отделени белтъци от жълтъци
4 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 с.л. какао
600 г заквасена сметана + 100 мл подсладена сладкарска
300 г малини и 300 г допълнително за украса
4 - 5 с.л. захар
1 и 1/2 пакетче желатин
Начин на приготвяне:
За блата разбийте белтъците със захарта и добавете жълтъците при непрекъснато разбиване. Добавете бавно брашното и какаото и разбъркайте. Сипете сместа във форма с диаметър около 26 см, предварително застлана с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна. Готовият блат се оставя да изстине. За парфето пасирайте малините със захарта и добавете квасената сметана. Разбийте сладкарската сметана и я разбъркайте леко и внимателно към малиновата смес. Желатинът се приготвя по стандартния начин - накисва се според указанията в студена вода, разтопява се, без да завира, и се добавя към парфето. Сложете блата и отгоре излейте малиновото парфе. 4-5 часа го оставете в хладилник, а после го украсете с малините.