Прясно зеле с наденица на фурна
Необходими продукти:
4 сурови свински наденици
800 г зелка
1/2 кг катофи
1 с. л. червен пипер
1 консерва домати на кубчета (400 г)
4 скилидки чесън
60 мл олио
1 дафинов лист
1 ч. л. ким
4-5 капки лют сос
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ситно и се запържва в олиото. След това се похлупва, за да омекне по-бързо. Слагат се стритият в хаванче ким и дафиновият лист.
Прибавят се обелените и нарязани картофи и се оставят на огъня за около 5 минути леко да се запържат.
Тогава се прибавя червеният пипер, запържва се за кратко и се слагат лютият сос и доматите. Овкусява се със сол и черен пипер, наливат се 500 мл вода и се прехвърля в тава.
Отгоре се подреждат надениците, покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна 40 минути с фолио и 20 минути без.