Картофени кюфтета с тиквички
Необходими продукти:
1/2 кг картофи
30 г краве масло
200 г сирене
3-4 стръка магданоз
2-3 стръка копър
2 с. л. брашно
1 яйце
1 стрък пресен чесън
3 стръка пресен лук
500 г тиквички
2 ч. л. сол
3-4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се на едро и се сваряват в подсолена с 1 ч. л. сол вода. След като водата кипне, се варят 10 минути. Тиквичките се настъргват на едро, посоляват се с 1 ч. л. сол и се оставят за известно време в цедка, за да се отцедят. Чесънът и лукът се нарязват на кръгчета, а сварените картофи се намачкват. Тиквичките се измиват от солта, натискат се с ръка, за да се отцедят, и се прехвърлят в дълбок съд заедно с чесъна и лука. Добавят се яйцето, брашното, накълцаните копър и магданоз, натрошеното сирене и намачканите картофи и се размесва добре. Маслото се запържва, прибавя се олиото и с получената мазнина се намаслява тава за печене. От картофената смес се оформят кюфтета, подреждат се в тавата и всяко се намазва със същата мазнина. Пекат се около 15 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна. След това се обръщат, отново се намасляват с мазнината от масло и олио и се пекат още 15 минути.