ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА
Необходими продукти:
12-16 чушки
500 г кайма
1/2-3/4 ч.ч. ориз
1-2 глави лук
2-3 скилидки чесън (по желание)
1 морков
по щипка смлян черен пипер, кимион, индийско орехче, 1 ч.л. чубрица, сол, олио
За соса:
4-5 домата
сол, 1 равна ч.л. захар, олио, магданоз
Начин на приготвяне:
В 2-3 с.л. сгорещено олио се задушават нарязаният лук и настърганият морков. Като омекнат, се прибавя пасираният чесън. След минута сместа се отстранява от огъня, прибавят се каймата и 1 ч.ч. вода. С вилица се размесва, за да не стане каймата на бучки. Връща се на огъня и след 3 минути се прибавят оризът и предпочитаните подправки. Похлупва се с капак и като заври, се оставя на слаб огън, докато оризът поеме течността. Чушките се избушват, почистват, измиват и леко посоляват. С помощта на малка лъжичка се пълнят със сместа. Отворът се потопява в брашно. Нареждат се в тава. Доматите се разрязват и настъргват на едро ренде, за да се отстрани ципата. Овкусява се със сол и захар. Заливат се чушките и отгоре се поръсва с малко олио. Доматеният сос трябва да е около половината на чушките. Пече се на 200 градуса.