Бюрек с патладжан
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 бр. патладжан
120 г бяло саламурено сирене
2 с.л. зехтин (олио)
1 скилидка чесън
копър
За панировката:
2 бр. яйца
1/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. галета
10 с.л. олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме патладжана на дълги парчета с дебелина около 5 мм. Желателно е при нарязването да се получат четен брой филийки - примерно общо 6 парчета, или 3 двойки. Посоляваме и оставяме до пускане на тъмен сок. Намачкваме сиренето с вилица, добавяме ситно нарязаната скилидка чесън, зехтина и нарязания копър. Намачкваме отново. Получава се пастет от сирене (мек, леко мазен и може да се моделира с ръце). Измиваме филийките патладжан, подсушаваме и пържим в загрято олио (около 2-3 с.л.).
От сиренето с ръце оформяме яйцевидни топки, които разплескваме и поставяме върху една филийка пържен патладжан. Покриваме с друга филийка и притискаме. Овалваме така оформените двойки патладжани в смес от брашното и галетата, после потапяме в разбитите яйца и пържим в загрято олио (около 6-7 с.л.) до получаване на златиста коричка. Обръщаме и пържим и от другата страна.