Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/12735247 www.bgdnes.bg

Подкаст: Композиторът Мага в подкаста “24 часа от живота”: Тъжно е, когато човек е природно глупав

Едни от най-големите попхитове на 90-те години на миналия век у нас са на композитора Магомед Алиев – Мага. Дагестанец, роден в Чечня, учил в Русия, но още преди 30 години избрал България за страната, в която ще живее. Той е и пианист, и аранжор и е рабитил е с имена като Лили Иванова, Нина Николина, Ирра, Руши Видинлиев, Теди Кацарова и още десетки български изпълнители. Първото му парче, станало тотален хит, е Baby don't hurt me на Теди Кацарова.

Едва 6-годишен, започва да свири на цигулка и пиано, но избира да остане верен на пианото. “Цигулката беше кошмар. Аз не съм роден за този инструмент. Пианото надделя, защото е много по-лесно. Спомням си как хвърлих цигулката, разревах се и казах на майка ми, че повече няма да свиря. Тогава баща ми ми купи пиано, а главата ми беше на нивото на клавиатурата”, разказва с усмивка Мага.

На 10 юли 1990 г. пристига от Грозни в България заради момиче, в което е влюбен. Каца без никакви сметки и въобще не знае къде е попаднал. “Не съжалявам за решението си, защото бях тръгнал след най-голямото чувство, което изпитах – любовта. Има ли по-голямо нещо от любовта? Няма! Отделно от това, всичко, което ми се случи, стана в България. Още в началото си личеше, че това е съдбоносна история”, разказва Мага, който с кацането си на секундата харесва страната ни.

Натъжава го най-вече хорската тъпота. “Не се сърдя, не мразя никого, но е тъжно, когато човек е природно глупав, когато не разбира, не знае себе си и света, нищо не знае. Сега са много такива”, казва Алиев.

Как се прави музикален хит, защо музиката в последните години стана елементарна, как е създал емблематичната песен на Нина Николина “Ти” и още интересни истории от Мага слушайте в сайта на “24 часа” и във всичките ни подкаст платформи. Ще ни намерите като “24 часа podcast”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама