Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/13854818 www.bgdnes.bg

Топцигуларят Васко Василев: Познавам крал Чарлз III от много време!

Ще свиря на коронацията му с 310-годишната ми любима цигулка "Амати"

"Познавам принц Чарлз, пардон вече крал, от много време. За мен е голяма изненада, че ще свиря на неговата коронация. Той от години подкрепя музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, така че това е голяма отговорност." Това каза световноизвестният български цигулар Васко Василев, който продължава да е най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера в Лондон. Коронацията на Чарлз е на 6 май в Уестминстърското абатство, където се провеждат всички подобни церемонии от 1066 г.

"Коронейшън Оркестра" е името на специалния оркестър, който ще обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано. Кралят лично е избрал какво ще озвучава коронацията му, възложил го е на Андрю Лойд Уебър. На сцената ще е и една от ученичките на голямата ни оперна прима - Райна Кабаиванска - сопраното Прити Енде. Освен нея там ще бъде и Васко Василев. Какво ще изпълни на нашия музикант засега не е ясно, но каквото и произведение да му възложат, той със сигурност няма да разочарова публиката и ще вдигне на крака краля и височайшите му гости.

Реклама

"Никога не се разделям с моята любима цигулка и тя отново ще е с мен. Голямата ми любов, както се казва", смее се Васко, като споменава музикалния си партньор - 310-годишната цигулка "Амати". По целия свят има само десетина такива инструмента, с които свирят виртуози. Васко е особено привързан към инструмента, на който свири. За цигулката си той разказа пред вестника преди време с думите:

"Беше 1994 г., тогава бях на 23 години. Цената на инструмента беше над 200 000 долара. Като отидох в банката, оттам ми казаха, че трябва да имам къща, за да я заложа и да получа заем за цигулката. А аз им отвърнах: "На мен ми трябва първо цигулката, за да заработя и събера пари, за да си купя къща".

"Така беше наистина. Но вече съм изплатил инструмента, както и апартамента си, тъй като много обичам да пътувам и постоянно съм навън", смее се цигуларят, свирил със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джексън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго, Лили Иванова и други.

"Животът в движение ме зарежда. Все ме питат - какво желание имам? Ами ето, сега мога да кажа със сигурност, че искам да мога да си купя самолет. Така ще спестя време за чакане по летищата и по-лесно ще се придвижвам от едно място на света до друго. Защото вещите не ме интересуват. В крайна сметка и султаните спят в един креват", каза през смях Василев.

Големият ни цигулар най-много обича да се връща в България и освен по света през година прави и турнета у нас.

"Да, сега ще обиколя 14 града в България, а накрая както обикновено ще завършим в зала 1 на НДК, това си ни е традиция. Дали ще съм специален гост за концертите на великата Лили Иванова, която много обичам обаче, ще оставя като изненада. Не искам да говоря предварително. Нашите отношения винаги са били много топли, възхищавам й се и тя го знае", сподели Васко, който казва, че Лили винаги ще си остане артист номер 1 на България не само за него, но и за всички, които я обичат.

Четете още

Васко Василев: Кралица Елизабет гледаше конни състезания на телевизор в операта

Васко Василев: Кралица Елизабет гледаше конни състезания на телевизор в операта

Васко Василев: На Тодор Живков не му пукаше за музиката

Васко Василев: На Тодор Живков не му пукаше за музиката

Изгонили Васко Василев от Москва, напсувал учителка по комунизъм

Изгонили Васко Василев от Москва, напсувал учителка по комунизъм

Реклама
Реклама
Реклама