Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/14840262 www.bgdnes.bg

Известна фолкпевица с шокиращо признание: Пяла съм на голо парти

Ако не бях станала певица, щях да бъда успешен лингвист 

КОЯ Е ТЯ

Валя e от Хасково. Завършила е Математическа гимназия с разширено изучаване на английски език, след което изучава специалността "Поп и джаз пеене" в Нов български университет в София. Професионалният й дебют на голяма сцена е на фестивала за авторска песен на фолклорна основа "Тракия фолк" през 2000 г., когато печели награда за дебют с песента "100 покани, 100 букета". Това слага начало на нейната кариера и Валя започва да работи с музикална компания "Пайнер".

- Откъде идва тази ваша любов към народната музика и свързана ли е с интересен момент от живота ти?

Реклама

- Започнах да се занимавам с музика първо като хоби, защото баща ми, който почина преди 3 години, беше бивш акордеонист, брат ми свири на кавал, дядо ми също е свирил на кавал преди много години, а баба ми е пяла. Изобщо аз съм от изцяло музикален род, постоянно като дете слушах народна музика. Покрай родителите си много развих музикалната си култура. В тинейджърска възраст бях в един от най-известните за Южна България хорове - хор "Орфей", и там научих за класическото пеене, което ми се отрази като една много добра основа. След това брат ми кандидатства в музикалното училище в Широка лъка и ми препоръча и аз да го направя, но истината е, че се дърпах. Напук на цялото ми музикално семейство не исках да се занимавам с пеене, а мечтата ми беше да стана лингвист. Завърших с английски език и ме приеха в университета с "Английска филология". Но с годините разбрах, че музиката живее вътре в мен и това, което си посял като дете, е много по-силно от всичко останало. Така под влияние на брат ми се явих на кастинг за "Пайнер", като хората ме харесаха страшно много и моята кариера като певица започна. Господ ми беше предначертал съдбата.

- С какво щяхте да се занимавате, ако не бяхте пробили като изпълнител?

- 100% щях да стана лингвист. Аз съм авантюристична личност и знам, че щях да бъда много добра в професията си, ако нещата се бяха получили. В крайна сметка не успях да осъществя детската си мечта, но сега поне знам перфектен английски и това ми отваря много врати. Важно е да отбележа, че сега не съжалявам за пътя, по който тръгнах, а напротив - истински щастлива съм.

- Името ви се свързва с много сръбски изпълнители. Преди 2016 година вие бяхте първата и единствената българска певица, която беше гост на концерта на сръбската звезда Миле Китич в "Арена Армеец". А през 2020 г. Драгана Миркович и Индира Радич се впечатлиха от вашите живи изпълнения на техни песни? На какво дължиш това?

- Да, така е. През 2016 година Миле Китич ме покани лично да съм гост звезда на концерта му в "Арена Армеец" и това се случи, след като той присъства на мое участие в столичен клуб и ме чу как пея на живо. Благодарна съм му, защото изпитах истинска емоция. Пяла съм още с Весна Змиянац и много други сръбски певци. А през 2020 г. при първото затваряне през март-април направих онлайн концерт за моите фенове и там изпях песни на Драгана Миркович и Индира Радич и след това видях, че самите те са споделили моите изпълнения в личните си профили във Фейсбук и Инстаграм, дори Драгана лично ми писа, за да ме поздрави за изпълненията. Това е голяма чест за мен, защото всички знаем те колко популярни балкански звезди са. Ако нямах толкова години опит от живо пеене зад гърба си, никога нямаше да се справя пред 17 хиляди души в "Арена Армеец".

- Освен с музика се занимавате и с рисуване на картини. Какво ви вдъхновява?

- Вдъхновяват ме пейзажите, вдъхновява ме и гората. Обожавам да рисувам изгреви, залези и водопади. Живопистта е моята страст от няколко години.

Реклама

- Какво мислите за днешните фолкпевици? Защо всички изглеждат еднакво?

- Не знам кой измисли тази мода, даден изпълнител като върви на пазара, другият да бъде абсолютно същият. Така се убива идентичността и няма индивидуалност. Аз не казвам, че е лошо жените да си направят дадена корекция, защото една изпълнителка трябва да бъде перфектна, но всичко трябва да бъде премерено в рамките на нормалното. Понякога ми е адски неудобно, защото има изпълнителки, които ме поздравяват и аз директно ги питам: "Извинявам се, но коя бяхте вие?". Това не е никак добре. Хората от по-старото поколение, които изглеждат уникално, не мога да ги объркам, защото всеки носи своята индивидуалност, но младите момичета копират една от друга. Не на всеки му отива чип нос, както и плътни устни. Всяка млада дама трябва да се харесва така, както Бог я е създал.

- Много ваши колеги обявиха, че спират да пеят попфолк? Вие също вече пеете само народна музика, какво ви подтикна към това?

- Или имат желание да разнообразят, или с една дума не могат да понасят това еднообразие. За съжаление музиката в попфолка напоследък е толкова еднаква, че на човек е нормално да му омръзне. Аз например обожавам баладите, но знам, че ако направя такава песен, тя няма да се слуша в дискотеките и съответно няма да ми носи пари. Реално по този начин стандартите налагат на един изпълнител да се движи по една линия, която е комерсиална и еднотипна. Тъжно ми е, че по този начин изпълнителите сме лишени да направим нещо, което на нас ни харесва.

- Да се абстрахираме от това, че сте изпълнител. Каква музика слушате?

- Любимите ми американски изпълнителки са Селин Дион и Лара Фабиан, а от българските - Лили Иванова. Обожавам тези жени и за мен са истински пример. Друг типаж музика, който обичам да слушам, е Хаваши (унгарски пианист и композитор). Тази музика много ме успокоява, но никога не слагам прегради. Музиката, която слушам, зависи много от настроението ми.

- Отправяли ли са ви неприлични предложения по време на участия?

- Да, имала съм такива случаи. Спомням си, когато на едно мое участие в хотел двойка мъж и жена - платежоспособни, ме попитаха може ли да продължим участието в техния ВИП апартамент. Където ще бъде технически обезпечено и съобразено с моите изисквания. Изненадата ми беше огромна, когато вратите се отвориха и видях още други двойки, на които щях да пея, и всички бяха голи. Адреналинът беше на макс и аз пях пред голи почитатели. Как съм запазила самообладание, само аз си знам. Явно представите на хората за моето участие бяха други.

Четете още

Фолкпевицата Валя:  Бог ми спаси живота!

Фолкпевицата Валя: Бог ми спаси живота!

Фолкпевицата Валя: Библията преобрази живота ми
Фолкпевицата Валя: Библията преобрази живота ми

Фолкпевицата Валя: Библията преобрази живота ми

Реклама
Реклама
Реклама