Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/15574682 www.bgdnes.bg

ЗАБРАНА! Не дават на Мария Бакалова да снима в Холивуд

Пет биса, разплакани зрители и 10 минути аплодисменти на премиерата на "Хага"

Заради стачката на сценаристи и актьори в САЩ нашето момиче не може да играе

Реклама

Не дават на Мария Бакалова да работи в Холивуд! Забраната идва заради стачката на сценаристи и актьори зад океана, която нашето момиче подкрепя. Мария изненадващо се появи в понеделник вечерта на премиерата на пиесата "Хага" в Народния театър, която завърши с пет биса, разплакани зрители и 10 минути аплодисменти.

Бакалова, която доведе майка си като подарък за рождения й ден, изгледа представлението от първия ред и след края му емоционално говори само пред "България Днес"

"Просълзихме се и двете с майка ми. Изключителна постановка! Въпреки че Путин е изобразен чрез комедия, не само той, но и останалите персонажи могат да те накарат да се разплачеш", каза само пред "България Днес" Бакалова.

Според нея е безумие, че войната продължава повече от година. "Аз живея в Щатите и опитвам да се връщам колкото се може по-често, но няма как да гледам с безразлична на това, което се случва съвсем близо до моята страна. Днес е Украйна, утре може да е и България. Това безумие трябва да спре!", сподели Мария. За нея Галин Стоев е един от най-добрите режисьори, чиито постановки е гледала. "Много би ми се искало и аз да участвам в негова постановка. Направо е гениален! И аз като него изпитвам огромен гняв от всичко, което се случва, но представлението ме разплака, и мен, и майка ми. Невероятно разписано, великолепни роли, страхотни артисти", похвали колегите си Мария.

Актрисата сподели, че ще е в България поне още три седмици, тъй като Холивуд стачкува и тя е солидарна с колегите си.

Реклама

"Профсъюзът SAG-AFTRA, представляващ 160 000 актьори, официално обяви стачка, след като не постигна споразумение с най-големите холивудски студиа. Събитието е историческо, тъй като холивудските актьори и сценаристи стачкуват едновременно за първи път от над 60 години, а недоволството им спира повечето филмови и телевизионни продукции. Ето защо не снимам и в момента подготвям проекти в България, за които обаче подробности не мога да казвам", сподели още Мария.

Бакалова остана до края на премиерата, когато се състоя и разговор на режисьора Галин Стоев, авторката Саша Денисова и драматурга Мира Тодорова с публиката.

"Самата аз написах пиесата, а сега плаках на нея. Галин ме направи Шекспир", сподели авторката Саша Денисова. Впечатляващ е трагическият мащаб на режисьора, каза още тя. Това е третата постановка в света на пиесата, посветена на войната на Путин в Украйна. Преди това "Хага" е играна в Познан, Полша, и в Бостън. Текстът се променя в движение. Последната поправка била след смъртта на Евгений Пригожин. Неговата роля на сцената на Народния театър се изпълнява от Юлиян Вергов. Самият Путин бе изигран блестящо от актрисата Радена Вълканова, а Васил Драганов е Рамзан Кадиров. Впечатляващи роли имат и младата Кремена Деянова като Момичето и Радина Кърджилова като прокурорката от съда в Хага. Сред публиката бе и украинската посланичка Олеся Илашчук. След пиесата имаше среща разговор с авторката и режисьора. Именно на нея Саша Денисова разказа как полските актьори в Познан само били чували за хората около Путин, които на практика са реални персонажи в пиесата. Не знаели обаче кой какъв е. Затова Денисова включва в първата част на спектакъла техни монолози, в които всеки се представя. Едновременно с думите на актьорите на екран се прожектираха образите на истинските хора от Путиновото обкръжение. Пиесата е за европейците, за американците, за целия свят и така става по-лесна за разбиране, обясни авторката.

Актрисата:

Чета "Книга на мъртвите"

- Мария, как ви се отразява това, че не работите в момента?

- Ами как? Стискам зъби, в момента ми е много трудно, защото ми се работи, а не може. Нямаме право да работим. Борим се за по-добри права, договори, правилно възнаграждение на хората, вместо да се обезщетява трудът им. Всеки иска да снима, защото имаме много идеи и планове, но няма как. Всичко е в застой, протестираме. Но това е правилният начин да постъпим, защото т.нар. големи конгломерати в някаква степен убиват изкуството и ощетяват творците. Това е солидарността, за която се борим.

- Освен че сте с любимите си хора в България, как изкарвате свободното си време?

- Ходя на походи в планината. Ето, последния път ходих на Витоша, много хубаво си изкарах. Иначе преди дни видях една книга, която ми направи впечатление и си я купих - "Книга на мъртвите". Сега я чета. В 12-и клас бях почнала да отварям точно такава литература и сега пак съм на такава вълна.

Четете още

Мария Бакалова подари спектакъла "Хага" за ЧРД на майка си

Мария Бакалова подари спектакъла "Хага" за ЧРД на майка си

Мария Бакалова НЕ ЖИВЕЕ с гаджето

Мария Бакалова НЕ ЖИВЕЕ с гаджето

Реклама
Реклама
Реклама