Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/16379891 www.bgdnes.bg

Дания също ще съди килърът от Цалапица Рангел Бизюрев

Погнатият за убийството на Митко от Цалапица може да има съдба на килъра от "Соло"

След делото там може да излежи присъдата си тук, но могат и да го задържат

Кралство Дания погва Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Митко от Цалапица, за документно престъпление, извършено на тяхна територия - той е спипан там с фалшива лична карта.

Реклама

Това само по себе си означава, че скоро Рангел няма да стъпи на родна земя. Съдбата му може да е подобна на тази на убиеца от "Соло" Илиян, който след дълго издирване бе заловен в Ташкент, Узбекистан, където и него го съдят за фалшиви документи.

Сценариите за Рангел Бизюрев са три. След като мине делото срещу него в Дания и бъде осъден, Рангел ще бъде приведен в затвора. Тогава може да бъде поискано от Кралство Дания Рангел да бъде върнат у нас, където да излежи присъдата си за документното престъпление, а в това време ще тече и делото срещу него за убийството на Митко.

Другият вариант е, Дания да поиска да задържи Рангел, който да излежи цялата си присъда за документното престъпление там и чак тогава да бъде екстрадиран. Именно такъв е случаят с убиеца от "Соло" Илиян .

Има и трети сценарий, който също не може да бъде изключен. Както всички знаем, родната прокуратура доста често допуска всякакъв тип грешки в обвинителните актове. Ако бъде допусната каквато и да е било грешка в обвинителния акт или в молбата за екстрадиция, то датчаните никога няма да ни върнат Рангел Бизюрев. Ако сметнат, че разследващите не разполагат с достатъчно съществени доказателства или показания срещу Рангел, няма да го предадат на България. Също няма да ни го върнат, ако установят, че условията в затворите у нас не отговарят на европейските стандарти или ако животът му ще бъде застрашен. Като сравним условията и стандарта на живот в Дания и тези в България, то тогава и това може да се окаже причина да не върнат Рангел у нас. Този сценарий е най-малко вероятният, но все пак е възможен. В момента от Окръжната прокуратура в Пловдив вече работят по молбата за екстрадицията на Рангел Бизюрев и предстои да я изготвят в най-кратки срокове, да премине през Министерството на правосъдието и тогава да бъде изпратена към Дания, но това няма да има никаква полза, поне не сега, защото Рангел е погнат в Дания, както вече споменахме.

Припомняме, чe младият Митко изчезна безследно на 20 юли в пловдивското село Цалапица, където гостува на майка си Атанаска. В трагичния за Митко ден той излиза около 23 часа и казва на майката си, че след малко се връща. Минава по глуха улица и така и не се появява повече. Камерите в селото успяват да го щракнат в момента, в който Димитър се качва в черна кола, чиято регистрация не се вижда. До този момент мистериозното возило не е установено. Това, което смята прокуратурата, че е станало, е следното. Към момента се знае, че Рангел и Митко са имали кавги и проблеми помежду си заради финансов конфликт. От държавното обвинение твърдят, че Рангел е пребил до смърт Митко на 20 юли тази година, а двамата близнаци Борислав и Валентин Динкови са му помогнали. Братята са погнати за това, че на 20 срещу 21 юли в Цалапица съдействат на Рангел Бизюрев да укрие тялото на Митко - осигуряват транспорта, с който да пренесат тялото до даденото място, а после го закопават там.

Реклама

Когато ченгетата разбират, че именно Рангел може да стои зад убийството, той вече е в Германия, където загубват следите му. След 4 месеца разследване и търсене с европейска заповед за арест Рангел е заловен в малко градче в Дания с фалшиви документи и работещ като мияч на прозорци. В момента е в ареста в Дания, където ще остане до края на процеса там.

 Илиян Тодоров

Илиян Тодоров - убиецът от дискотека "Соло", подобно на Рангел е погнат за фалшив паспорт. Различно в случая е, че е заловен с документите менте при опит да лети за Истанбул от Ташкент в началото на март тази година. Ако тамошният съд е като българския, делото срещу килъра от "Соло" може да се точи и няколко години. Тук идва и друг интересен детайл, който е заложен в договора за екстрадиция между България и Узбекистан. Ако бъде осъден Илиян в Ташкент за фалшивия паспорт, което е много вероятно, властите могат да ни го предадат чак след като той излежи присъдата си в узбекски затвор.

Илиян бе осъден у нас на доживотен затвор за убийството на Васил Александров и Кирил Въжаров и за раняването на Кирил Димитров. И тримата са прободени с нож в гърба при спречкване между компаниите на Илиян и на жертвите пред Съдебната палата в столицата през април 2009 г. Убиецът от "Соло" обаче изчезна, преди да бъде въведен за изпълнение на присъдата.

Реклама
Реклама
Реклама