Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/17018799 www.bgdnes.bg

Васил Михайлов и Захари Бахаров ПАЛЯТ скандалите с арт наградите

  • Те са като брошка на церемониите всяка година
  • Захари се разсърди на "Икара", Васил Михайлов го отказа, Ивайло Христов пък скочи на "Аскеера"

Ще се размине ли 2024 г. с пореден скандал за театралните награди "Икар" и "Асскеер", се питат зрителите на голямото изкуство. Като се има предвид опитът ни от предишни години, отговорът е кратък - едва ли.

Реклама

Само преди дни "озадачаващ пропуск" и "проява на лош вкус" нарече Захари Бахаров номинациите за "Икар" на Съюза на артистите, след като благодари за своята за спектакъла "Това не го казвай". В пиесата той играе с Теодора Духовникова и реакцията му в мрежите бе именно заради липсата на номинация за колежката му. "Такива роли в театъра са като скачени съдове. Единият не може без другия. Акция и реакция. Дуел. Дует. На английски им викат "two hander". На две ръце. Едната мие другата. Няма как единият да играе добре без другия", написа Бахаров.

И е прав, присъедини се към него шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. "Разбирам го колегата, така е, но комисията, която отговаря за номинациите, е многобройна и има своите доводи", обясни той.

Крайно благодарен, трогнат, горд, удивен, смутен, са думите, които някои от носителите на отличия през годините споделят от голямата сцена, но завършват изненадващо: "Ще ви откажа признанието, защото....". Дали го правят, за да си направят реклама, или наистина си вярват? Преценете сами.

През 2018 г. големият актьор Васил Михайлов отказва "Икар" с думите: "Вземайки под внимание значението, което се отдава на тази награда в обществото, към което принадлежа, трябва да отхвърля това незаслужено признание. Моля, не приемайте с обида доброволния ми отказ".

Екранният Петко войвода завършва речта си с: "Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не става в театъра. С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди", обоснова се Михайлов.

Реклама

През 2014 г. със същите доводи проф. Ивайло Христов отказа да приеме своя "Аскеер".

"Вече повече от 30 години българската държава не знае какво прави с изкуството и културата си, няма никаква концепция", каза тогава Христов.

Разправии белязаха и церемонията по раздаването на наградите "Аскеер" през 2009 година във Военния театър. Край тях с лауреати се сдобиха нови 12 "войничета", изваяни от скулптора Георги Чапкънов. Една трета от призьорите не дойдоха да си приберат статуетките, някои дори не се извиниха за това. Провокациите прозвучаха в живия ефир на БНТ и право в очите на властта в салона, представена от министъра на културата Стефан Данаилов, министъра на отбраната Николай Цонев, министъра по европейските въпроси Гергана Паси и еврокомисарката Меглена Кунева. Липсата на вечно недоволния режисьор Александър Морфов бе компенсирана. Един от домакините - актьорът Иван Ласкин, излезе да обяви номинациите за драматургия и неочаквано се възползва от падналия му случай да съжали публично защо сценарият за "Аскеерите" не е писан от Захари Карабашлиев. С това удари драматурга на церемонията, медийния експерт Георги Лозанов.

Ласкин не спря дотук и се заяде с театър "Сфумато", многократно номиниран заради спектакъла "ОООО - Сънят на Гогол": "Както е тръгнало, догодина "Аскеер" ще се казва "ОООО - Аскеер". След това Ласкин заяви, че и на Луната да отидат да играят, "Сфумато" ще имат също толкова малко публика като у нас.

Тези изречения предизвикаха скандали зад кулисите, защото бившият шеф на "Аскеер" Милен Миланов припряно изскочи на сцената, за да се извини на зрителите и на "незаслужено споменатите хора".

Е, Ласкин вече го няма, Бог да го прости, но хората на изкуството продължават да "ритат по кокалчетата" колегите си и властта и да отказват награди.

През 2017 г. поетът и драматургът Стефан Цанев отказа награда за принос към театъра. Той написа на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов: "Г-н Министър, съобщихте ми, че след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Е, благодаря за оказаното ми внимание, но аз отказвам да приема тази награда. Мотивите на Цанев бяха, че Рашидов връчил отличие на "един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим, като много от жертвите й бяха хора на изкуството", написа Цанев и допълни: "Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този ваш акт."

През 2010 г. поетът Борис Христов също се изправи против властта, отказвайки правителствената награда "Св. св. Кирил и Методий". Той се обоснова със стихотворението си "Самотният човек".

Друг отказ на приз с интересен довод се случи през 2017 г. в Бургас на церемонията "Бург на годината". Обявеният за отличието архитект Емил Бурлянов обяви пред всички, че се отказва от наградата си, защото смята, че има по-достоен човек, който я заслужава, и това е спасителят Пламен Карашев, който оказа незаменима помощ на пострадалите при потопа в Бургаско.

Е, има и такъв отказ. През 2011 г. премиерът Бойко Борисов отказа награда на Съюза на българските художници. Когато журналисти го питат защо, той отвръща: "Дали нещо по-сериозно може да ме питате. Не знам колко картини имам, не съм ги броил. Това е", каза тогава Борисов.

Четете още

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

Мария Каварджикова и Владо Пенев взеха "Аскеер", Морфов също с награда

Преврат на "Аскеери"-те

Преврат на "Аскеери"-те

Реклама
Реклама
Реклама