Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/17442648 www.bgdnes.bg

Социоложката Мира Радева става пилигрим

Социоложката Мира Радева тръгва по стъпките на пилигримите.

За това се похвали самата тя в социалните мрежи. Пусна снимки от испанската столица Мадрид, където е в момента. Една от тях е от нулевия километър на Пуерта дел Сол. Той представлява малка плоча, разположена точно под друга мадридска атракция, часовникът от кулата на Каса де Кореос, най-старинната сграда на Пуерта дел Сол. Тази плоча е поставена, за да обозначи началото на шестте радиални национални пътя, тръгващи от Мадрид към Баската автономна област, Каталуня, Андалусия, Екстремадура и Галисия.
„Днес е нашият нулев километър. Разделяме се с Мадрид и тръгваме към Сан Себастиан, от където ще започне нашето Камино! Честита първа пролет, скъпи приятели!", пише Радева.

От Сан Себастиян в Страната на баските е един от варианите да се тръгне по Пътя към Сантяго, или Ел Камино де Сантяго де Компостела. Това е мрежа от поклоннически пътища към олтара на апостол Яков Зеведеев в катедралата „Свети Яков" в град Сантяго де Компостела, Галисия.

Реклама

Общата дължина на пътищата в мрежата е около 1500 километра. Векове наред поклонници изминават прочутия маршрут през Северна Испания. Най-популярният маршрут на Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите, минава през Сан Себастиян и върви на запад през цяла Северна Испания, докато стигне до катедралата „Сантяго де Компостела". Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеш от поклонници, вървели по този път от хилядолетия. Свещеният път може да се мине пеша, с велосипед или на кон. Камино е успешно преминат, ако са изминати 100 km пеша или 200 km с велосипед или на кон.

Мира Радева явно не се плаши от продължителността на маршура, още повече, че мина България надлъж по билото на Стара планина, по пътя Ком-Емине.

Четете още

Мира Радева с лекции по телефона
Мира Радева с лекции по телефона

Мира Радева с лекции по телефона

Мира Радева снима танго

Мира Радева снима танго

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама