Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/17811193 www.bgdnes.bg

Половин милион звездни автографа събра Стефан от Пловдив

Чешитът къта в 500 тетрадки подписите на София Лорен, далай Лама, Михаил Горбачов, Робърт де Ниро

70-годишният Стефан с прякор Автографа е признат не само за една от емблемите на родния му Пловдив, но и за топчешит на България. Събирач №1 на автографи у нас къта в 500 тетрадки подписите на 500 000 световни и наши звезди. Легендата на Филибето каза за "България Днес", че през живота си с незначителни изключения не е правил нищо друго, освен да преследва знаменитости. Трудовият му стаж се побира на половината от пръстите на едната му ръка. "Работил съм на няколко места, но не повече от по 2-3 месеца", признава Стефчо Автографа. За съвсем кратко е бил и библиотекар в Града под тепетата. Днес едва свързва двата края с инвалидната си пенсия от 549 лв.

Реклама

По думите му поводите да поднесе тетрадката си към поредната ВИП персона не са били само радостни. "Някои са били откровено неприятни. Взимал съм автографи и на погребения", разкрива той.

Чешитът е категоричен, че за него най-ценният параф от уникалната му сбирка е на Далай Лама. "Оказа се, че е имал няколко операции", разказва Стефчо Автографа. На второ място по важност в личната му класация е подписът на Михаил Горбачов.

"Взех автограф от него на 3 март на Шипка", спомня си той. Българинът, който всеки момент влиза в "Гинес", притежава още подписите на знаменития съветски оръжеен майстор Михаил Калашников, на холивудското светило Робърт де Ниро, а в София успял да получи парафа и на италианската кинолегенда София Лорен. "Имам и автограф от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Даде ми го, когато беше на посещение в Пловдив", уточнява Стефан.

"Не мога обаче да изредя всичките. Толкова са много! Все пак събирам автографи от 50 години", твърди пловдивският чешит.

Единственото, за което Автографа съжалява, е, че не е свил семейно гнездо. "Но мисля да направя скоро предложение на една моя приятелка. Мина ми времето да правя деца, но по-добре късно да се оженя, отколкото никога", смята той. И на тази възраст не губи надежда, че ще ошлайфа немския си. "Баща ми беше германофил. Завършил е в Лайпциг. Висок, рус, говореше перфектно немски. Майка ми също беше голяма красавица", доверява още Стефчо Автографа.

Реклама
Реклама
Реклама