Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18031520 www.bgdnes.bg

Кирил Маричков свирел с адски болки, вече е добре

  • Музикантът ще излезе на сцената на 16 юли в Пловдив
  • Българите в САЩ пеят "Клетва" на крака на всеки концерт на "Фондацията" в подкрепа на знаменития щурец

"След петия концерт в Сан Франциско, когато се наложи Кирил Маричков да се прибере обратно в България заради влошеното му здравословно състояние, българската публика не върна нито един билет. Нещо повече! Всеки концерт започваше с песента "Клетва" и нашите съграждани, изправени на крака, пееха за морална подкрепа на обичания щурец: "Кълна се в Дявола и Бога да сторя аз за теб каквото мога. Заклех се!". Тази позитивна енергия и любов, която струеше към него, е впечатляваща и не може да се преразкаже."

Реклама

Това признание направи за "България Днес" певецът Дони, който е част от българската рок група "Фондацията" с членове Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Момчетата се завърнаха от американското си турне, което те организираха по повод 80-годишния юбилей на Маричков, преди седмица.

Щурецът, след като приключи изявата им в Сан Франциско заради нечовешки болки и по съвет на лекар, се прибра в родината, за да се подложи на лечение. Колегите му, разтревожени, му намериха и придружител за пътуването.

"Слава Богу Кирил вече е добре, възстановява се, но му трябва още малко време", разказа вчера Славчо Николов. Малко преди началото на турнето Маричков паднал лошо у нас и възпалил дискова херния, но въпреки болките се качил на самолета за Щатите.

"Концертите му в Торонто и Сиатъл бяха съпроводени с такива болки и за него участията бяха непосилна мъка, но Маричков пя и никой не разбра, че е зле! Той има страхотен дух!", разказа Дони.

Музикантът не крие, че през годините се е сприятелил с любимия си щурец, но въпреки че са авери, от уважение продължава да го нарича "учителю". Дони разказва, че двамата са преживели много трудности и радости и са обиколили всички континенти на света без Африка и Южна Америка.

Реклама

"Изпитвам такъв респект, че отвътре ми идва да се обръщам към него с "учителю", а той ме кастри: "Стига с това "учителю"! Благодарение на Кирил съм това, което съм", признава Дони и казва, че и колегата му Иван Лечев също назовава Маричков "учителю", защото е закърмен с творчеството му, а първата песен, която е научил, е "Звън" на "Щурците".

"Знаете ли, онзи ден Кирил получи наградата на "БГ радио" за "БГ вдъхновител", но аз бих махнал бг и го наричам смело моя вдъхновител, защото реших да се занимавам с музика и да композирам, вдъхновен още от дете от Кирил Маричков", категоричен е Дони.

След отпътуването на Маричков на Дони му се наложило да си купи бас китара, защото е левичар и не можел да ползва инструмента на Маричков. За ден и половина сменили аранжиментите на песните и продължили с концертите пред публика:

"Никога няма да забравя първата ни репетиция, след като той си тръгна за България. Бяхме доста тъжни, но разбрахме, че за да подкрепим Кирил, трябва да се мобилизираме и да оправим аранжиментите светкавично. Тогава осъзнахме колко силен екип сме като квартет" - казва Дони.

На първата репетиция, за да мотивира и да вдигне духа на музикантите, озвучителят Николай Пенков, който е известен в музикалните среди като Ники Брадата, се изправил на крака и пял заедно с тях с цяло гърло!

"Ники е професионалист на световно ниво, това, което направи за нас, за да ни даде силите да се справим, е чутовно! Тази репетиция никога няма да я забравя!", споделя Дони и допълва: "Маричков толкова много искаше да се състои това турне. И понеже той се оправя, ние отложихме концерти и в негова чест и за негово здраве ще празнуваме подобаващо неговия юбилей! Вчера се чух с Кирил и имам уверението, че ще се включи на 16 юли на сцената на Античния театър в Пловдив с филхармонията", похвали се щастлив Дони.

"На 30 октомври, когато е рожденият ден на Кирил Маричков, той ще е на сцената на зала 1 на НДК заедно с "Фондацията", за да се наслади на любовта и почитта на публиката", допълва като заклинание и Славчо Николов.

Четете още

Кирил Маричков ЗА ПРЪВ ПЪТ проговори след инцидента в САЩ

Кирил Маричков ЗА ПРЪВ ПЪТ проговори след инцидента в САЩ

Кирил Маричков без опасност за живота, ето кое заболяване провали турнето му в САЩ

Кирил Маричков без опасност за живота, ето кое заболяване провали турнето му в САЩ

Богдана Карадочева: Моля се на Господ да е с Кирил Маричков

Богдана Карадочева: Моля се на Господ да е с Кирил Маричков

Инцидент в САЩ с Кирил Маричков, върна се по спешност в България

Инцидент в САЩ с Кирил Маричков, върна се по спешност в България

Реклама
Реклама
Реклама