Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/1855326 www.bgdnes.bg

Павел Цветанков: Панагюрското съкровище е изчезнало?!

Павел Цветанков е един от наследниците на тримата братя Дейкови, които през 1949 г. откриват Панагюрското златно съкровище и го предават на музея в града. Днес потомците им твърдят, че държавата го е присвоила незаконно и са завели дело за установяване на неговия действителен собственик. Павел Цветанков е човекът, който ги представлява пред институциите и води кореспонденцията. От десет години музикантът, който живее в София, се е заел да следи документално какво се случва със съкровището и смята, че никой отговорен фактор в момента не знае къде точно се намира оригиналът му.

Според Цветанков ако Пнанагюрското съкровище е изнесено от България то е жертва на административен грабеж, а ако пък е в страната, то по някаква причина не се показва. Причината за тези догадки е отказът на Божидар Димитров да даде достъп до съкровището за сертифициране и проверка, което дава основание на Павел да смята, че то не е в НМИ.

Реклама

Друг интересен факт, който Павел Цветанков изтъква е, че до този момент нито едно ведомство не е правило оценка на Панагюрското златно съкровище, което прави застраховането му невъзможно. Въпреки това съкровището неколкократно е било част от експозиции в чужбина.

Павел Цветанков има основания да смята, че Панагюрското съкровище е заложено. Според него никой в страната не знае къде е оригиналът в момента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама