Реклама
https://m.bgdnes.bg/shou/article/18973684 www.bgdnes.bg

Фахрадин Фахрадинов си смени религията: Помогна да преодолея страданията!

Ванхи Вадана Дас е духовното име на актьора

"Кришнарството ми помогна да преодолея страданията, а те не са малко в човешкия живот." Това каза за "България Днес" известният актьор и продуцент Фахрадин Фахрадинов. Тези дни той бе съорганизатор на голямото шествие на кришнари, преминало през целия център на София.

"Аз съм мюсюлманин по рождение. Майка ми ме научи да уважавам религиите. От тийнейджър започнах да се интересувам от по-езотерични теми и книги и постепенно, през различни етапи, достигнах до Кришна. Това се случи през 2004-та. По-сериозно започнах да практикувам през 2016 г. Просто се опитах да вкарам ред в живота си и да следвам някакви принципи", сподели за вестника екранният Явор от "Забранена любов". "Основното, което практикувам от кришнарството, е пеенето на мантри и броеницата", допълни най-известният в момента кришнар в актьорската гилдия у нас. "Освобождавам ума от всички излишни тревоги и го концентрирам върху мантрата, която е звукова вибрация и експанзия на Върховния, нещо като телефон за връзка с духовния свят, набираш номера и комуникираш", обяснява Фахрадинов.

Реклама

"Със сигурност кришнарството ми помогна да опитам да бъда по-добър човек", твърди актьорът, който е посещавал Индия четири пъти за по един месец.

Роденият в Котел актьор среща пълно разбиране за своето увлечение по Кришна в семейството си. "Всъщност, когато срещнах съпругата си, заедно започнахме да се занимаваме с йога практика и по-специално с бхати-йога", доверява той. "Дъщеря ни също пее мантри с нас. Нормално е нашето възпитание и верую да рефлектират върху нейното разбиране за света", описва пълната фамилна хармония по отношение на кришнарството Фахрадин Фахрадинов.

Известният актьор разкрива и кои са били неговите български "гурута" в овладяването на всички аспекти на учението на Кришна. На първо място Фахрадин споменава отишлия си рано режисьор Иван Черкелов. "Бяхме много близки с него, много го уважавах. Беше ми приятел и старши пред олтара. И с творчеството, и с живота си Иван Черкелов беше пример за човек, отдаден на Бога", разказва Фахрадинов. Той не иска да споменава духовното име на покойния режисьор с мотива, че не е "упълномощен и няма това право". "Мога да ви кажа моето духовно име - Ванхи Вадана Дас. Дас е титла, означава слуга", поясни за "България Днес" кришнар номер едно в родното актьорско съсловие.

Освен Черкелов за виден кришнар и свой колега Фахрадинов посочва Иван Бодуров. "Той се е посветил на Кришна от над 30 години. Завършил е ВИТИЗ, както се наричаше тогава, в класа на проф. Елка Михайлова, после й става асистент. Той от 20 години живее в Индия", доверява за сефте пред вестника Фахрадин. Той казва още, че "няма проблеми с колегите" за това, че спазва принципите на Кришна съзнанието. "Филип Аврамов и Христо Гърбов, като ме срещнат, винаги ми казват: "Харе Кришна, Фахрадине!", радва се актьорът.

Един от най-ярките му спомени е свързан и с покойния актьор и топмайстор на йогата Иван Балсамаджиев. "Изключителен човек! Много го обичах! Иван беше един от хората, които ме вдъхновяваха в духовния път не само като актьор. Разговаряли сме много с него за духа, за душата, за Петър Дънов", връща лентата назад "гуруто" на българските кришнари.

Четете още

Фахрадин Фахрадинов побесня заради...

Фахрадин Фахрадинов побесня заради...

Христо Гърбов, Фицата и Мариан Бачев се ПОКАЗАХА в неочакван вид

Христо Гърбов, Фицата и Мариан Бачев се ПОКАЗАХА в неочакван вид

Мая Бежанска скоро на 50 г.: Ще направя три купона като на циганските сватби

Мая Бежанска скоро на 50 г.: Ще направя три купона като на циганските сватби

Фицата и Фахрадинов в ново шоу
Фицата и Фахрадинов в ново шоу

Фицата и Фахрадинов в ново шоу

Реклама